Robin Raven

Toon alleen recensies op Leestafel van Robin Raven in de categorie:
Robin Raven op internet:

 

Strijd in het regenwoud Strijd in het regenwoud


Plaats: Nederlands-Indië.
Tijd: na de tweede wereldoorlog.

De Nederlanders zijn weer uit de kampen, en proberen de situatie van voor de oorlog te herstellen.  De vader van Ruben heeft het opgegeven. Hij is zijn plantage aan het opdoeken en heeft al een terugreis per boot geboekt. Rubens moeder heeft het jappenkamp niet overleefd, maar Ruben, tien jaar oud, enig kind, 'ziet' haar nog regelmatig.

Hij hoeft niet naar school, en brengt veel van zijn tijd door bij de inlanders. Met name met Karto, die zijn vriend is. Karto kent enge verhalen over bosgeesten, kan precies zeggen hoe laat het is door naar de zon te kijken en als hij zijn oor op de grond legt weet hij welke dieren er in de buurt zijn. Op een dag zijn de jongens samen aan het zwemmen en ineens is Karto weg.

En ja hoor: Ruben had het zelf niet in de gaten, maar daar is zijn vader, die niet wil hebben dat Ruben met Karto speelt. Hij zal nu wel slaag krijgen met het rietje. Het is niet zo vreemd dat de jongen daar geen zin in heeft, en hij loopt het bos in, op zoek naar Karto. Maar hij verdwaalt. Uren verstrijken tot hij bij een meer komt. En daar staan Karto en een meisje. Ze nemen hem mee naar hun kampong, waar hij Pak ontmoet de man die tau-tau's maakt. En Oelar, de oom van Karto.

Als Nederlandse soldaten het kampje binnenvallen, en een ravage aanrichten, vlucht Ruben mee met Karto en Oelar. Hij schrikt vreselijk van het gedrag van de soldaten, en wil niet met hen mee terug. Hij weet dat hij niet de oorzaak is van de strijd, maar in dit geval is hij wel de aanleiding. Maar de inlanders zijn vrienden, hij kan ze toch niet zomaar verraden?  Bovendien heeft hij Oelar nodig: hij kan Ruben helpen om zijn moeder de rust te laten vinden die ze zoekt. Zo raakt Ruben betrokken bij de strijd tussen de Nederlanders en de inlanders. Hij weet dat hij moet kiezen, maar dan gaat zomaar niet...

Dit is een spannend verhaal, waarin niet alleen over de oorlog van toen verteld wordt, maar ook informatie gegeven wordt over de manier van leven van de inlanders. Spanning en mystiek dus.
Een gewaagde combinatie denk ik, voor de jeugd van nu, die immers niets van deze achtergronden kent. Maar het zou wel eens spannend genoeg kunnen zijn om ze toch door het verhaal te loodsen. Robin Ravens boek 'De vloek van Pak' is een soortgelijk verhaal, maar dat speelt in Nederland, en is daarom meer toegankelijk. Het zijn overigens geen vervolgboeken, er komen alleen elementen van het een in het ander terug.


ISBN 9789047501602 | Hardcover | 157 pagina's | Uitgeverij Van Goor | mei 2007
Leeftijd: 10+

© Marjo, 23 januari 2010


Lees de reacties op het forum en/of reageer: