Robin Raven

Toon alleen recensies op Leestafel van Robin Raven in de categorie:
Robin Raven op internet:

 

De vloek van pak De vloek van pak


Als meester Patrick zijn klas de opdracht geeft om met een groepje een werkstuk te maken, hebben Tom, Myrthe, en Mehmet al snel besloten dat zij samen zullen werken. Maar waarover zullen ze het doen? Een land, dat is wel leuk. Turkije, waar Mehmet vandaan komt? Of Engeland, waar Myrthe al een paar keer geweest is? Of Indonesië, dat ineens bij Tom opkomt.

Maar de manier waarop het bij hem opkomt is niet bepaald gewoon: hij ziet een kind dat niemand anders ziet. Hij ruikt een geur - kruidnagel - die geen ander ruikt op dat moment. En hij hoort een stem, die hem dingen vertelt over Indonesië die hij helemaal niet wist!

Als hij thuis vertelt wat ze gaan doen zegt zijn moeder dat hij ook maar eens met opa moet praten! Die is in Indonesië geweest na de Tweede wereldoorlog. En toevallig heeft ze afgesproken dat hij bij hen komt logeren. Ook vertelt ze dat er bij hen op zolder een kist van opa staat, die eigenlijk weggegooid had moeten zijn. Natuurlijk gaat Tom snuffelen.

En dan begint het avontuur pas goed: in de kist zit behalve een kris en een tokeh (soort hagedis) ook een pop. Maar dat is geen gewone pop, het is een tau-tau, een houten pop die de overledene afbeeldt en beschermt in de dood. De tau-tau heet Soedjorno en zegt (!) dat hij hoort bij ene Karto. De tau-tau vraagt aan Tom of hij hem kan helpen om Karto te vinden, hij hoort immers alleen bij hem.

Tom heeft geen idee hoe hij dat aan moet pakken, maar in de brievenbus vindt hij een briefje waarin hij gewezen wordt op het bestaan van een toko in de buurt. Zijn moeder vertelt hem dat er een kleine jongen was die het in de bus stopte. Bij die toko weten ze vast ook meer over Indonesië, dus de drie jongelui gaan er eens naar binnen. En ontmoeten er Pak, die hen hele verhalen vertelt over zijn verleden in Nederlands-Indië. Later vertelt ook Toms opa nog van alles, maar dat is wel een heel ander verhaal! Over oorlog en andere vreselijke dingen. En steeds is er die stem in Toms hoofd, als hij niet meer weet hoe het verder moet. Want Karto moet gevonden worden...

Dit boek is het debuut van Robin Raven, en het maakt mij benieuwd naar zijn andere boeken.
Het is een spannend avontuur over de geschiedenis van Nederlands-Indië. De informatie daarover wordt goed gedoseerd, en is voor kinderen heel goed te begrijpen. Er wordt verteld over de cultuur van Nederlands-Indië, over de uitbuiting van de kant van Nederland en over de oorlog die geleverd werd om dat te behouden. Als je informatie die in een geschiedenisles zwaar op de maag valt en dus niet interessant wordt gevonden, verpakt in een spannend verhaal als dit, dan lusten kinderen dat wel!


ISBN 9000037220 | Hardcover | 206 pagina's | Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum | mei 2006
Leeftijd: 10+

© Marjo, 23 november 2009


Lees de reacties op het forum en/of reageer: