Richard Paul Evans

Toon alleen recensies op Leestafel van Richard Paul Evans in de categorie:
Richard Paul Evans op internet:
 

Gevangene van cel 25 Gevangene van cel 25
Michael Vey: Deel 1


‘Op mijn eerste dag op de middelbare school had mijn moeder tegen mij gezegd:
‘Veroorzaak geen problemen en doe niemand iets aan’, wat ongetwijfeld idioot moet hebben geklonken voor mensen die mijn geheim niet kennen. Ik bedoel, ik ben een van de kleinsten op school, ook van de meisjes, en de enige problemen die ik ooit uitlokte, ontstonden juist daardoor.’


Michael Vey, een scholier van ongeveer 15 jaar,  is anders dan zijn schoolgenoten. Niet alleen zijn lengte zit hem dwars, hij heeft ook het Gilles de la Tourette-syndroom, in zijn geval tics. Hij knippert bijvoorbeeld ontzettend met zijn ogen als hij stress ervaart. Dat gebeurt nogal eens, want hij wordt vaak gepest. De grootste pestkop is Jack, die hem zelfs in zijn eigen kluisje weet te proppen!

En Michael moet zich inhouden. Hij zou die jongen zo makkelijk aan kunnen, hij heeft namelijk bijzondere krachten: hij kan een ander onder stroom zetten. Maar dat  is geheim. Als het bekend wordt zullen hij en zijn moeder opgepakt worden; en ze zijn al zo vaak verhuisd.
Het leven valt niet mee...
Maar dan ontmoet hij het meisje Taylor, een mooie meid, enthousiast cheerleader.  Ze ontdekken elkaars gaven. Taylor kan mensen ‘resetten’, zodat ze vergeten wat ze aan het doen waren.
Michaels vriend Ostin, superslim en trouw, wil weten wat er achter zit: zeker als hij hoort dat ze op dezelfde dag jarig zijn. Waar is Taylor geboren? Waar is Michael geboren? Wat is er gebeurd in dat ziekenhuis in Pasadena?

Helaas zijn zij kinderen, en hebben geen idee hoe sterk de volwassenen zijn die achter deze zaken zitten. Michaels moeder wist het wel, en zij wordt het eerste slachtoffer, als Michael en Taylor ontdekt zijn. Ook zij worden opgepakt en meegenomen, net als Ostin, en Jack en zijn maat. Ze leren lotgenoten kennen en hen worden ze mooiste spullen aangeboden, een luxe leventje! Wie wil dat niet? Maar als Michael begrijpt welke prijs hij daarvoor moet betalen, weigert hij. En belandt in cel 25.

Maar liefst zeven delen gaat deze  serie voor de oudere jeugd tellen. Het is spannend, intrigerend, en gaat over jongeren die nog maar net beginnen te ruiken aan de romantiek. Het is science fiction, geen fantasy.  Er zijn wel speciale krachten, maar die hebben een oorzaak. De strijd tussen goed en kwaad, die is er ook, maar het gaat over kinderen zoals we die overal tegen kunnen komen. Nou ja, ze hebben toevallig wel iets speciaals.
Dit is het eerste deel dat in het Nederlands vertaald is, er zijn er al meer in het Engels verschenen. Dat wordt smullen...


ISBN 9789020649215 | Hardcover | 382 pagina's | Uitgeverij Kluitman | oktober 2014
Vertaald uit het Engels door Astrid Staartjes | Leeftijd: 12+

© Marjo, 19 januari 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer: