Rachel Renée Russell

Toon alleen recensies op Leestafel van Rachel Renée Russell in de categorie:
Rachel Renée Russell op internet:

 

Dagboek van een muts Dagboek van een muts


Een nog niet zo bekend genre: de graphic novel. (wat zeggen wij? Tekenverhaal?). Voor jongens hebben we al de boeken van Jeff Kinney, en nu komt er een serie voor  meisjes, waarvan dit de eerste is. Niet dat jongens het niet mogen lezen, graag zelfs, maar de omslag is uitgevoerd in roze kleurtjes, en dan pakken jongens het niet zo snel.
De hoofdpersoon is het meisje Nikki. Ze schrijft in een dagboek, hoewel ze dat eigenlijk erg passé vindt, een moderne meid houdt een blog bij op internet. Maar ja, ze kreeg een dik schrijfschrift van haar ouders, dus automatisch pakte ze het om er in te schrijven. Maar goed ook, anders hadden wij haar verhaal niet kunnen lezen, zoals we nu doen.
In de loop van het verhaal blijkt dat Nikki net op een nieuwe school zit, eentje waarvoor haar vader een beurs heeft geregeld. Maar na een paar weken smeekt ze haar ouders of ze alsjeblieft niet naar een gewone school mag...
Hoe dat zo komt, kun je dus lezen in dit boek dat vol staat met vaak grappige tekeningetjes, of strips, die de tekst aanvullen of vervangen. Ze tekent die zelf, want dat is haar grote hobby: tekenen. Geld voor een nieuwe smartphone heeft ze niet, en als je die niet hebt, hoor je er niet bij. Dat geldt ook voor hoe je er uit ziet.
Natuurlijk wil ze er wél bij horen… ook zij wil graag op het feest van Mackenzie komen.

Hoe het verhaal verloopt, is vrij voorspelbaar, maar het wordt wel leuk en vlot verteld. En die tekeningetjes maken het natuurlijk helemaal af.
Het verhaal speelt op een Amerikaanse school, er zijn nogal wat Engelse woorden blijven staan in de vertaling. Een iPhone is overigens wel bekend, en die bepaalde koffieketen misschien ook, maar of kinderen een ‘locker’ herkennen? Ook zijn er namen die mij niets zeggen - maar dat zegt dan ook weer niets. Tyra Banks? Jamie Lynn Spears?
Shakespeare daarentegen ken ik wel, en het is toch leuk dat een toneelstuk van hem een ‘chicklit ‘genoemd wordt!
Nikki is geen wicht dat alleen met jongens en uiterlijk bezig is, en dat maakt dit boek beter dan menig ander. Het is een verhaal met naast stereotypetjes als bijfiguren, ook leuke vondsten - hebben jullie ooit gehoord van het achtbaansyndroom? - en een originele spijbelmethode.

De vormgeving is ook anders dan anders, prettig voor kinderen die niet zo graag een flinke lap tekst lezen.
Bij deze link kun je zien hoe de pagina’s in het boek er uit zien. Het is wel in het Engels, maar zo is de Nederlandse versie dus ook. Je kan er ook ontdekken dat er waarschijnlijk nog meer boeken van en over Nikki komen.
Klik hier.En ik vind de opdracht voor in het boek zo lief:

‘Voor mijn dochter Nikki, die zo haar best deed om een braaf miertje te zijn in de mierenkolonie terwijl ze allang een prachtige vlinder was.’



ISBN 9789026129582 | Hardcover | 288 pagina's | VBK Media | september 2011
Illustrator: Lisa Vega Vertaling: Sofia Engelsman Leeftijd: vanaf tien jaar.

© Marjo, 03 november 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer: