Mirjam Oldenhave

Toon alleen recensies op Leestafel van Mirjam Oldenhave in de categorie:
Mirjam Oldenhave op internet:
 

Niet verder vertellen Niet verder vertellen


Op een dag moet Jana onder schooltijd naar huis omdat ze haar gymspullen vergeten is. Maar als ze later die dag moet gymmen, staat ze daar toch in haar onderbroek, en ze is helemaal over haar toeren. Wat is er gebeurd? Toen ze thuiskwam zag ze door het raam hoe haar moeder stond te zoenen met een wildvreemde man!
Ze zegt niets, tegen niemand, maar als dan een meisje uit haar klas haar vertelt dat ze Jana's moeder gezien heeft met Willem, dan moet Jana de feiten onder ogen zien. Haar moeder gaat vreemd. Misschien gaat ze wel scheiden! Ze haat die Willem!!
Nu heeft haar moeder dat weekend een uitstapje: ze gaat met een vriendin naar een Waddeneiland. Ja ja, denkt Jana, -maar ze zegt niets- met een vriendin, met die Willem zeker. Nou, dat gaat mooi niet gebeuren! ..en samen met haar vriendinnen bedenkt ze een plan. Ze gaan Willem ontvoeren!
Dat alles niet zo loopt als ze gedacht had, dat is duidelijk. Eerst al wachten er verschillende probleempjes, zoals een jongere zus die onverwacht langskomt.
En Willem reageert helemaal niet zoals verwacht!
En waar is haar moeder, die gewoon vertrokken is, nu gebleven?

Een ontzettend leuk verhaal. Mirjam Oldenhave weet de grappigste toestanden te bedenken, die toch ook steeds een ondertoon van ernst hebben. Dat de kinderen in deze situatie verzeild raken komt immers alleen doordat Jana absoluut niet wil dat haar ouders gaan scheiden. Een klasgenootje, die het weten kan, zegt: je kan ze toch niet tegenhouden, ze doen gewoon wat ze zelf willen...
Het is erg knap om een serieus probleem op deze manier aan te pakken, want het levert een komisch en spannend verhaal op, terwijl de onderliggende 'boodschap' niet verdwijnt.


ISBN 9021616289 | Hardcover | 90 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | 2005
Leeftijd 10-12 jaar

© Marjo, juli 2007


Lees de reacties op het forum en/of reageer: