Marloes Morshuis

Toon alleen recensies op Leestafel van Marloes Morshuis in de categorie:
 

Koken voor de keizer Koken voor de keizer


Niet slim van Mick om uit de tuin van de keizer mango's te willen stelen. De keizerlijke soldaten pakken hem op en Mick weet dat hem de gevreesde straf wacht; werken in de mijnen of in de haaibaai gegooid worden.

Keizer Linus I van het eiland Minelotte is namelijk een akelige man. De verwende keizer lust alleen maar witte broodjes met suiker en zijn geliefde, Ilana, wil daarom niet met hem trouwen. De keizer probeert van alles maar vindt niets wat de inwoners van Minelotte voor hem koken lekker genoeg. Al die kokers worden stuk voor stuk verbannen en hun kinderen komen in weeshuizen terecht waarvoor ze in de mijnen kolen moeten hakken en waarvan ze nauwelijks te eten krijgen. 

Ook de ouders van Mick zijn naar de Witte Rots in zee gestuurd. Mick en zijn zusje Lori zijn daarna weggelopen uit de stad en naar het strand in het westen getrokken. Want zijn zusje in de mijnen of in een weeshuis, dat nooit! Onderweg vond hij Remo en Pieke die ontsnapt waren uit het weeshuis. Zij zijn nu Micks beste vriend en vriendin en met zijn vieren hebben ze het goed. Mick is inmiddels elf en Lori is acht jaar oud. 

Maar nu is Mick dus opgepakt en om te ontsnappen aan de mijnen of de haaibaai biedt hij aan om te koken voor de keizer! Want dat kan hij goed. En als de koning het niet lust dan mag hij Mick verbannen naar de Witte Rots. De koning en zijn valse raadsheer vinden het wel een goed grap, dat jongetje dat zal wel even gaan koken... Maar het wordt nog gekker! Mick biedt aan een hele week te koken! Als het hem lukt om een hele week iets te koken dat de keizer lust dan moet de keizer de mensen op de Witte Rots vrijlaten. De keizer moet nu nog harder lachen maar gaat akkoord. Lukt het hem niet dan moet Mick de haaibaai in en zelf maar naar de Witte Rots zwemmen...

Mick gaat op bibberbenen naar huis, wat heeft hij gedaan? Wat heeft hij beloofd? Maar stel dat het hem lukt dan zal hij eindelijk zijn ouders weer zien die hij zo vreselijk gemist heeft. En zo begint het spannende verhaal van Mick en zijn vrienden.

Je zit helemaal mee te leven met Mick die natuurlijk ook maar gewoon een jongetje is, maar wel een jongetje die enorm goed kan koken - we krijgen de recepten van de gerechten die Mick van plan is te maken erbij -. De bereiding van het eten wordt soms ietsje te uitgebreid beschreven maar dat maakt niet echt uit voor de spanning, die blijft er goed in zitten.  De keizer is namelijk een heel verwende, vervelende klier die het niet na kan laten Mick enorm te plagen en te sarren.

Mick doet natuurlijk enorm zijn best en het hele eiland houdt zijn adem in, zal het hem lukken? Zullen de eilandbewoners eindelijk hun geliefde familieleden weer terugzien?  Ze moedigen Nick allemaal aan en als ze kunnen helpen dan doen ze het. Maar de keizer én de vreselijke raadsheer hebben nog een flink aantal valse trucjes achter de hand om het werk van Mick te laten mislukken. 

Heerlijk boek (letterlijk en figuurlijk). Heel vlot en zeer beeldend geschreven, het is puur genieten!
Het is te hopen dat na dit veelbelovende debuut nog veel meer boeken van deze schrijfster verschijnen.


ISBN 9789047707653 | Hardcover | 220 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | oktober 2015
Leeftijd 10+

© Dettie, 20 november 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer: