Maren Stoffels

Toon alleen recensies op Leestafel van Maren Stoffels in de categorie:
Maren Stoffels op internet:
 

Dreadlocks en Lippenstift Dreadlocks en Lippenstift


Het boek ziet er heel hip uit. Je ziet twee paar meidenbenen, kleurig aangekleed.
Hoofdpersoon is Sofie. Ze is een skater, hetgeen inhoudt dat ze zich het liefst kleedt in wijde kleren, geen make-up gebruikt. Of ze zelf ook dreadlocks heeft wordt mij niet duidelijk, maar haar vriendin wel. Doordat ze zich anders kleedt en anders gedraagt, denkt ze dat ze behalve door die paar vriendinnen, door iedereen scheef aangekeken wordt. Daardoor gedraagt ze zich nogal dwars, neemt een afwijzende houding aan.
Als ze met haar ouders en broer op vakantie gaat naar Frankrijk, komt Tygo, de vriend die ze niet mag hebben van haar vader, afscheid nemen. Ze wil niet mee met haar ouders, maar moet wel. Als ze tijdens een telefoongesprek met Tygo een meisje op de achtergrond hoort, nog wel een meisje dat ze helemaal niet moet, denkt ze dat haar vriend vreemd gaat en gooit de telefoon op de haak. Als ze dan een interessante jongen ontmoet denkt ze maar even na...
Menno wordt haar vakantievriendje. Menno's zus is Floor. Al op de eerste dag dat Sofie en Floor elkaar kennen ontdekt Sofie dat Floor aan anorexia lijdt. Dan is de vakantie voorbij, Sofie en Floor blijven mailen, Floor neemt de plaats in van het dagboekmeisje Eline.
Sofie heeft het moeilijk op school, in een nieuwe klas, met allemaal kinderen die ze niet kent. Al meteen is ze het mikpunt van pesterijen, vooral door Edwin. De enige die toenadering zoekt is Roosmarijn, maar Sofie probeert haar een beetje te ontwijken, want ze hoort qua type niet bij haar en haar vriendenclubje.
En dan worden de pesterijen steeds erger, en laten de vriendinnen haar in de steek. Als ze met de klas op kamp gaan, is Roosmarijn er ook al niet.
Sofie draait door...

Er gebeurt erg veel in dit boek, en erg snel. De onderwerpen zijn vooral uiterlijk, jongens en pesten. Daardoor blijft het nogal oppervlakkig. Maar misschien spreekt het de moderne jeugd wel aan. De vorm: dagboekstukken en e-mails tussen de tekst door is ook erg eigentijds. Wat mij betreft is het niet het soort boek dat ik graag lees, maar het verbaast me niet dat het op de shortlist van de Jonge Jury terecht gekomen is.


ISBN 902584894X | Hardcover | 143 pagina's | Uitgeverij Leopold | 2005
Leeftijd 12+

© Marjo, april 2007


Lees de reacties op het forum en/of reageer: