Lynne Reid Banks

Toon alleen recensies op Leestafel van Lynne Reid Banks in de categorie:
Lynne Reid Banks op internet:
 

De indiaan komt terug De indiaan komt terug


Een jaar na de avonturen in 'De indiaan in de kast' is er nogal wat veranderd in het leven van Tommie. Ze zijn verhuisd naar een grote, mooier huis. Maar ook al heeft hij nu een eigen zolderkamer, lekker rustig, kleeft er een groot nadeel aan dit huis: het ligt niet in een prettige buurt. Hij moet met de trein naar school, en als hij 's middags terugloopt, in zijn keurige schooluniform, is hij het mikpunt van een groep jongens, waar ook skinheads bij zitten. Het is steeds spitsroeden lopen...

Patrick is ook uit zijn leven verdwenen: diens ouders zijn gescheiden en Patrick is ook verhuisd.
Toch gaat het wel goed met Tommie, zeker als hij op een dag te horen krijgt dat hij de eerste prijs, 1000 gulden, heeft gewonnen in een verhalenwedstrijd. Iedereen is vol bewondering, maar Tommie weet dat hij het verhaal niet helemaal verzonnen heeft, het was immers het verhaal van zijn avonturen met de indiaan!
En hoewel bij de verhuizing alle speelgoedpoppetjes opgeruimd zijn, ze zijn niet weggegooid. Tommie zoekt ze op.
Dat had hij natuurlijk beter niet kunnen doen, want nu wordt hij zelf nieuwsgierig: hoe zou het zijn me de indiaan? Zou hij opperhoofd geworden zijn? En misschien hebben hij en zijn vrouw wel een kindje! En hoe zou het zijn met de hospitaalsoldaat?
Hij bezwijkt voor de verleiding. Nieuwe spannende avonturen volgen. Als Patrick, die zijn cowboy ook nog heeft, komt logeren, is het hek van de dan. Want Patrick is niet zo voorzichtig en overziet de gevolgen van zijn daden niet.

Opnieuw een spannend verhaal, met deze keer wel wat gedateerde feiten: de gulden, en een tikmachine. En weet een kind wat carbonpapier is? Maar dat zijn kleinigheden. Het avontuur met indianen en soldaten sleept je mee.
Het geheim van het kastje blijkt de sleutel, en een sleutel die overal op past, brengt nog meer mogelijkheden met zich mee. Als die gekke invallen van Patrick maar goed aflopen. Want Tommie  doet mee, ook al heeft hij zijn bedenkingen: wat hebben ze nu toch gedaan!!!


ISBN 9789066920415 | Hardcover | 148 pagina's | Uitgeverij Zwijsen | 1988
Vertaald uit het Engels door Liesbeth Swildens | Tekeningen van Ietje Rijsburger | Leeftijd: 10+

© Marjo, 20 februari 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer: