Joke de Jonge

Toon alleen recensies op Leestafel van Joke de Jonge in de categorie:
Joke de Jonge op internet:
 

Nu ben ik hier Nu ben ik hier
Het leven van Shirin


Shirin is een meisje, dat met haar ouders uit Iran naar Nederland gevlucht is. Ze zijn vanuit het asielzoekerscentrum nu in een 'gewoon' huis gaan wonen, en alles is erg vreemd voor Shirin. Een nieuwe school, waar ze zich een buitenbeentje voelt, en haar vriendin uit het azc woont ver weg. Gelukkig kan ze met haar mailen.

Shirin leert haar bejaarde buurvrouw kennen, en die blijkt een grote hulp als er in Iran een ramp gebeurt: er is een aardbeving, net waar opa en oma wonen. Haar vader wordt er helemaal gek van dat hij geen nieuws heeft, en hij wil naar Iran. Maar dat is gevaarlijk voor hem, en dus is haar moeder ook over haar toeren. En dan is daar de buurvrouw, en haar vriendin uit het asielzoekerscentrum...

Dit boekje vertelt heel duidelijk waar een kind dat vanuit een ander land gevlucht is mee te maken heeft. In een nawoord legt de schrijfster uit in waarom ze er voor heeft gekozen om alles in duidelijk Nederlands te laten gebeuren, ook al zal Shirin met haar ouders in Farsi gesproken hebben. Het zou maar afgeleid hebben zegt ze.

Voor kinderen van 10 jaar en ouder geeft dit verhaal inderdaad een duidelijk beeld. Het leest vlot en is spannend en soms zelfs ontroerend.


ISBN 9027660026 | Hardcover | 90 pagina's | Uitgeverij Zwijsen | 2005
Leeftijd: 10+

© Marjo, februari 2006


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Nu ben ik hier Nu ben ik hier
Het leven van Shirin


Shirin woont eindelijk weer in een echt huis. Ze heeft samen met haar vader en moeder 3 jaar in een asielzoekerscentrum (azc) gezeten nadat ze gevlucht waren uit Iran. Het is wel wennen zonder al die mensen om haar heen. Shirin vindt het zelfs bijna té stil, maar ze vindt het ook heerlijk om weer een echt thuis te hebben en is blij dat ze nu zeker weten dat ze in Nederland mogen blijven. Ze mist haar vriendin Maryam uit het azc heel erg maar gelukkig schrijven ze elkaar veel en al snel kan Shirin ook mailen met haar.

Shirin moet naar haar nieuwe school, een Montessorischool, ze vindt het erg eng en ze snapt alles niet zo goed, het gaat zo anders dan op haar oude school. Ook heeft ze een achterstand opgelopen door de vele verhuizingen en ze is in groep 6 geplaatst terwijl ze al 11 is.
De eerste week is heel moeilijk en helemaal als er bericht komt dat er een grote aardbeving geweest is in Iran, precies waar haar opa en oma wonen. Leven ze nog wel? Papa wil naar Iran om ze te zoeken maar dat is ook heel gevaarlijk, straks komt hij niet meer terug...

Een verhaal dat laat zien tegen welke problemen kinderen oplopen als ze als vluchteling in een vreemd land komen. Op het moment dat het verhaal begint is de asiel-procedure achter de rug maar door het verhaal heen is wel te lezen wat voor impact dat op iemand heeft. Ook het komen en gaan van mensen in het azc maakt het er niet makkelijker op, elke keer als Shirin een nieuwe vriendin had moest ze weer weg.

Het verhaal is echter niet zwaar, vooral de grappige mailtjes tussen Maryam en Shirin maken het luchtig. Het is in prettige, moderne taal geschreven, en daardoor goed te begrijpen voor kinderen. Leuk boek!


ISBN 9027660026 | Hardcover | 90 pagina's | Uitgeverij Zwijsen | 2005
Leeftijd: 10+

© Dettie, februari 2006


Lees de reacties op het forum en/of reageer: