Harm de Jonge

Toon alleen recensies op Leestafel van Harm de Jonge in de categorie:
Harm de Jonge op internet:
 

Flessenpost uit Amsterdam Flessenpost uit Amsterdam
"Je droomt wat je niet kan en als je gelooft wat je droomt ben je gelukkig. Zo simpel is het."Tommie Prins vertelt het verhaal over zijn eerste liefde. Hoewel het gaat om twee heel jonge kinderen, die elkaar nog nooit gezien hebben, kun je dat zo toch wel stellen. Het verhaal begint als Tommie bij het standbeeld van Multatuli's Woutertje en Femke op de Noordermarkt in Amsterdam een klein flesje vindt, waarin een briefje zit. Daarin zit een oproep:

‘Ik ben Charlotte, 13 jaar. Schrijf me als je schrijven leuk vindt…’


Tommie doet dat, en er ontwikkelt zich een bijzondere briefwisseling tussen de jongen die op een woonboot in Groningen woont met zijn ouders, en Charlie, enig dochter van een professor, die onlangs haar moeder verloren is.
Charlie vertelt, vaak in een soort geheimtaal (ucak bucan ucan prucansucas, ucaht wucar) dat ze een prinses is die gezocht wordt door Yucatucankrijgers, omdat die, als de onheilsdatum 21 december 2012 voorbij zal zijn, een nieuwe koningin willen hebben.
De brieven zijn erg leuk en Tommie wil het allemaal best geloven. Door zijn leven op die boot met ouders die kunstenaar zijn, is zijn bestaan nogal eenzaam. Charlie lijkt zijn enige contact met de buitenwereld. Behalve wat haar in het dagelijks leven overkomt – een vader die professor is en op zoek is naar kwalikwulakruid – gebruikt ze veel fantasiewoorden - hemeltjesstruis, doedeltjedom – en ze voegt bij iedere brief IP’s (=interessante feiten) toe, en informatie over beroemde kinderen.
Tommie -  ‘Dag Tommetietom, morse mallerik op klompen’ - noemt de brieven Hoogst Geheime Brieven HGB’s, en hij heeft ze allemaal bewaard.
Als hij na een half jaar geen brieven meer krijgt maar een ansichtkaart met de mededeling dat ze niet meer wil schrijven ‘er gebeurt wat ik eigenlijk niet wil’, blijft hij de brieven herlezen, en probeert zo zijn verdriet te verwerken. Waarom wil ze niet meer schrijven? Is Charlie ontvoerd door de Yucatucankrijgers?
En terwijl hij herleest, dringt tot hem door dat het meisje een grote fantasie heeft. Groter dan hij doorhad. Nu pas begrijpt hij wat de lezer al wel doorheeft. Maar Tommie is ook geen klein kind meer. En hij gaat op zoek,  naar Amsterdam, naar het adres dat hij op zijn brieven zette.  Maar de vrouw die open doet heeft nog nooit van een Charlie of van een professor gehoord.


Dit boek is een onontdekt juweeltje uit 2010. Althans, ik kan me er geen ophef over herinneren. Het is echter een ontzettend mooi verhaal!
De gevoelswereld van een puber wordt hier zo neergezet dat je bijna heimwee zou krijgen naar je eigen jeugd. Het roept weemoed op. Tegelijk geniet je van de fantasievolle brieven, met zijn interessante feitjes, waar Tommie nog aan toevoegt wat er gebeurde op de dag dat de brief geschreven werd. De brieven en de kaart worden in het boek afgedrukt.
Een prachtig boek is dit, eentje om te koesteren.


ISBN 9789047513971 | Hardcover | 131 pagina's | Uitgeverij Van Goor | oktober 2010
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 24 oktober 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer: