Harm de Jonge

Toon alleen recensies op Leestafel van Harm de Jonge in de categorie:
Harm de Jonge op internet:
 

De geur van roestig ijzer De geur van roestig ijzer


Wat een mooi verhaal! Het is een boekje uit de serie Kidsbibliotheek van Lemniscaat en en het tijdschrift Kidsweek. Dit is naast Blikschade en Kus al het derde mooie verhaal dat ik uit deze serie lees.

De dertienjarige Joeri kan heel goed ruiken, hij ruikt alles maar het meest bijzondere is dat als hij iets ruikt hij gelijk beelden erbij ziet. Joeri's vader woont niet meer thuis maar als hij aan zijn vaders flesje aftershave ruikt dan ziet hij zijn vader en praat zelfs met hem.
Zijn buurmeisje Nesrin ruikt naar roestig ijzer, Joeri vindt haar heel lekker ruiken, hij is dan ook heel erg verliefd op haar en probeert zelfs haar geur na te maken.
Nesrins vader heeft een autosloperij en Nesrin crost in de sloopauto's rond. Nesrin is geboren in Turkije en is naar Nederland gekomen toen haar moeder overleed. Haar vader belooft elke keer dat ze op vakantie naar Turkije zullen gaan maar ze gaan nooit!
Wel komt hij steeds vaker bij Joeri's moeder op bezoek. Joeri snapt er niets van dat zijn moeder dat goed vindt. Zij is concertpianiste en alles wat vuil is heeft ze een hekel aan, en je mag zeker niet in de buurt van haar piano komen met smerige kleren of handen. Nesrins vader is altijd smerig en hij mag wel bij de piano komen!
Op een dag staat er een autowrak en Joeri ruikt een hele vreemde lucht in die auto maar kan die lucht niet plaatsen. Wel vinden hij en Nesrin een mapje met foto's en een adres. Ze sporen de eigenaar op en komen zo in contact met Bruno Levie, een heel oude joodse man. Zijn hoofd zit in het verband en hij vertelt ze dingen waar ze niets van snappen....Over het Vlinderdal in Israël en olijfbomen en Rachel
En dan vertelt Nesrins vader dat ze wéér niet naar Turkije zullen gaan! Hij wil met Joeri's moeder op vakantie. Nesrin is zo vreselijk, ontzettend boos. Zo heeft Joeri haar nog nooit gezien (eigenlijk vindt hij haar nóg knapper als ze boos is). De mededeling van Nesrims vader heeft verstrekkende en bijna gevaarlijke gevolgen...

Mooi geschreven verhaal. De Jonge weet prachtig een sfeer op te roepen. Vooral de vriendschap tussen Nesrim, Joeri en Bruno Levie is hartveroverend. Alledrie verlangen ze naar iets. Joeri naar zijn vader, Nesrim naar Turkije en Bruno naar Israël. Lezen dit boekje, voor de prijs (E 3,95) hoef je het niet te laten.


ISBN 9056377213 | Paperback | 86 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | 2005
10-12 jaar

© Dettie, april 2006


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De geur van roestig ijzer De geur van roestig ijzer


Joeri, 13 jaar oud, heeft een flesje aftershave van zijn vader. Die is in Scandinavië, en het ziet er niet naar uit dat hij terug komt. Met de geur van de aftershave is het net of zijn vader er toch is. Joeri heeft iets met geuren, hij merkt ze veel meer op dan anderen en hij verzamelt ze. Zijn buurmeisje, Nesrin, ruikt naar roestig ijzer, en dat is de lekkerste geur die hij kent. Nesrin is een Turks meisje, zij woont alleen met haar vader, omdat haar moeder gestorven is in Turkije, toen Nesrin nog een klein meisje was. Ze denkt vaak aan haar moeder, en wil graag terug naar Turkije. Niet alleen voor vakantie, maar om er te blijven. Maar haar vader belooft dat steeds wel, maar doet het niet. Nu heeft hij het weer beloofd...

Joeri en Nesrin brengen veel tijd door op het terrein van de autosloperij van haar vader. Op een dag staat er een kapotte auto, waar Joeri iets eigenaardigs ruikt. Koperpoets?? Ze vinden er ook foto’s. Nesrin wil die foto’s terugbezorgen aan de eigenaar, en zo ontmoeten ze de oude man Bruno Levie. Die is nogal verward, vertelt dat hij met Rachel, zijn vrouw, praat, maar ze ontdekken dat ze al lang dood is. Levie wil terug naar Israel, naar het Vlinderdal, waar hij de olijf naar toe wil brengen die hij speciaal voor Rachel gemaakt heeft. Die olijf blijkt van koper... dat was het dus wat Joeri rook.
Thuis ontdekken ze dat Joeri’’s moeder en Nesrins vader wel erg dikke vrienden worden. Als klap op de vuurpijl vertellen ze dat ze samen op vakantie willen, naar Griekenland of zo. Nesrin is kwaad, gaan ze wéér niet naar Turkije. Dan gaat ze zelf wel, besluit ze.

Het boekje gaat over dromen: Joeri droomt dat hij met zijn vader praat, zoals Levie met Rachel. En Nesrin droomt van terugkeer naar haar geboorteland. Is het belangrijk om te dromen of kun je dat maar beter niet doen, omdat er toch niets van terecht komt?
Het is een leuk verhaal.


ISBN 9056377213 | Paperback | 86 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | 2005
Leeftijd: 10+

© Marjo, april 2006


Lees de reacties op het forum en/of reageer: