Gerard van Gemert

 

Clubliefde Clubliefde
De voetbalgoden: Deel 11


Stijn en Storm, de topvoetballers van FC Rapitas hebben ook bij Jong Oranje bewezen wat ze waard zijn en dat heeft zijn gevolgen. De twee jongens worden tot hun grote vreugde uitgenodigd om een week mee te trainen met het hoogste jeugdelftal van de Engelse club Petchwood United, de  beste voetbalclub van Europa volgens Stijn. Ook mogen de jongens die week meedoen met twee wedstrijden. Gelukkig vinden hun ouders het goed dat ze gaan, de jongens zijn door het dolle heen.
Stijn vertelt het nieuws ook vol trots aan Femke zijn vriendin, maar zoals altijd denkt Femke alleen aan zichzelf. - Je vraagt je af wat Stijn met die Femke moet. - Ze is bang dat hij in Engeland gaat wonen, dan zien ze elkaar nauwelijks meer en kunnen ze niet meer samen naar de film of winkelen. Ze vindt het eng en is bang dat ze Stijn kwijtraakt.
Maar voorlopig is het alleen maar voor een week en Stijn is diep in zijn hart heel blij dat Storm met hem meereist. In zijn eentje had hij het knap moeilijk gevonden. Als blijkt dat hun grote vriend en voetbalheld Bert Pringel aan het onderhandelen is met Petchwood United geloven ze hun oren niet. Wat een toeval! Zo direkt spelen ze met z'n drieën bij Petchwood!

In Engeland worden Stijn en Storm ondergebracht bij een vriendelijk gastgezin bestaande uit Ed en Karen Wilderman en hun zoon David.  Ed is Nederlander wat wel zo prettig is voor de twee jongens die nog niet zo goed Engels spreken. Alle verblijfskosten worden door Petchwood betaald.
Bij de eerste training zien de twee jonge voetballers tot hun verrassing Bert Pringel aan de rand van het veld staan. Hij  komt ze een succesvolle week toewensen. Groot is de schrik bij de jongens, als later blijkt dat er diezelfde dag een aanslag op Bert is gepleegd en hij er héél slecht aan toe is.
Storm en Stijn zullen Storm en Stijn niet zijn als ze dat zomaar laten gebeuren. Ze hebben iets raars gezien toen Bert wegreed in zijn auto en gaan nu uitzoeken wie of wat achter die aanslag zit.  De uitkomst is zéér verrassend.
Ondertussen moet er wel gevoetbald worden en dat gaat prima, het lijkt erop dat de jongens een contract zullen krijgen aangeboden van Petchwood United.  Maar als er geluiden opklinken dat Kick '69, hun favoriete Nederlandse voetbalclub, ook geïnteresseerd is in de twee voetbaltoppers begint vooral Stijn te twijfelen of hij dan wel bij Petchwood wil gaan spelen. Tot Stijns frustratie weet Storm wél wat hij wil... maar wil Stijn dat ook?

Op zich zijn alle voetbalgodenboeken van Gerard van Gemert prettig om te lezen.  Het ene boek is soms wat spannender of beter dan het andere. Dit keer is het verhaal een beetje tam ondanks de verrassende ontknoping. Storm wordt ook een beetje te arrogant. Hij vindt zichzelf geweldig en laat dat ook merken, ondanks dat het steeds met een grap getoond wordt.  Er wordt nu wat teveel met zijn eigendunk gestrooid.
Verder rammelt het verhaal een beetje... Hoe kan het dat er in een grote drukke stad een aanslag wordt gepleegd op een héél beroemde voetballer die in diezelfde stad onderhandelingen voert, de kranten staan er vol van, en niemand heeft ook maar iets gezien? Bert Pringel is notabene nog uit de auto gestapt en heeft door de stad gelopen en niemand heeft hem herkend? Dat is wel heel vreemd. Ook de berichtgeving over de gevolgen van de aanslag zijn nauwelijks aannemelijk. Om exact weer te geven wát zo onvoorstelbaar is, kan niet want dan wordt het verhaal verraden.
Het neemt niet weg dat het verhaal wel weer prettig wegleest, het is allemaal weer lekker vlot geschreven, alleen volgt deze keer een wat minder enthousiaste recensie dan anders vanwege die te grote onwaarschijnlijkheid. In een boek kan alles als het maar aannemelijk is en dat is het deze keer niet. Jammer.

Bij dit boek wordt gratis Gevecht om de cup, deel 1 van de voetbalgoden, geleverd. Bijzonder om te zien is dat op de afbeeldingen Stijn en Storm in de loop der jaren van twee jonge jongetjes gegroeid zijn naar jongens rond de puberleeftijd. De tekeningen zijn ook krachtiger, vlotter en aansprekender geworden.


ISBN 9789044819175 | Hardcover | 167 pagina's | Clavis Uitgeverij | februari 2013
Leeftijd: 10+

© Dettie, 23 februari 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: