Gerard van Gemert

 

Ademloos Ademloos


'Hij zit er weer.'[...]
'Lekker laten zitten[...]
'Meen je dat nou echt?'
'Ja joh, die gasten stelen alles wat los en vast zit. Als ze het maar kunnen verkopen voor een paar euro.'


Joey heeft al een paar keer de jongen uit het asielzoekerscentrum aan de rand van het voetbalveldje zien zitten. Maar Leander moet niets van het joch hebben en dat vindt Joey erg vervelend. De jongen ziet er heel vriendelijk uit en kan volgens Joey best goed voetballen. Maar toen hij aan zijn vrienden vroeg of de jongen met hen mee mocht doen zei Rens; "Voor je het weet, schopt hij ons invalide." De vooroordelen zijn dus niet van de lucht. Maar als ze een speler tekort komen, lukt het Joey toch zijn vrienden over te halen, de jongen mag mee voetballen en zo doet Adil zijn intrede in het leven van Joey. Al snel blijkt dat Adil een enorm voetbaltalent is, hij zou een grote aanwinst voor de voetbalclub zijn. Maar ook het bestuur, met name Joey's vader, heeft zo zijn bedenkingen over asielzoekers...

Natuurlijk komt, zoals in zoveel boeken van Gerard van Gemert, ook in dit verhaal voetballen voor maar deze keer is dat niet de spil waar het om draait. Integendeel zelfs, Gerard van Gemert verrast ons namelijk met een erg mooi maar schrijnend en verdrietig verhaal rond een Syrische jongen die aan Joey vertelt over alle gebeurtenissen in Syrië waardoor ze hun huis kwijtraakten en moesten vluchten. Hij vertelt over de vreselijke bootreis die slachtoffers kostte en over het leven in het asielzoekerscentrum waar ze nu het beste van proberen te maken. Het verhaal is indrukwekkend en de mooie, gekleurde afbeeldingen van Mark Janssen verhogen de impact daarvan.

Het is knap van Gerard van Gemert dat hij door middel van de vragen van Joey en de reacties van Joey's vrienden en vader op de aanwezigheid van asielzoekers precies weet weer te geven wat er in Nederland voor gedachtes leven omtrent deze mensen. Vooral de opmerkingen van de vader van Joey zijn behoorlijk hard maar wel reëel weergegeven want het wordt in werkelijkheid écht gezegd en gedacht.
In klip en klare taal worden alle (voor)oordelen rond vluchtelingen én de werkelijkheid uit de doeken gedaan en tezamen vormt het een aangrijpend, prachtig, hartverwarmend verhaal rond twee jongetjes die wél open staan voor elkaar, wél naar elkaar willen luisteren en wél begrip hebben voor elkaar.

'Gerard van Gemert houdt een warm pleidooi voor openheid in tijden van wantrouwen en toenemende vreemdelingenhaat. Een belangrijk boek voor iedereen vanaf 10 jaar,' is op de achterkant van het boek te lezen. Daar kan ik het alleen maar helemaal mee eens zijn. Sterker nog, dit boek zou op alle scholen verplichte kost moeten zijn! Lezen dit boek!


ISBN 9789044829594 | Hardcover | 144 pagina's | Clavis Uitgeverij | maart 2017
Leeftijd: 10+

© Dettie, 03 mei 2017


Lees de reacties op het forum en/of reageer: