Fabien van Kempen

Toon alleen recensies op Leestafel van Fabien van Kempen in de categorie:
Fabien van Kempen op internet:

 

Pierewiet Sluiten? Dat nooit! Pierewiet Sluiten? Dat nooit!


Pierewiet
Sluiten? Dat nooit!
met illustraties van Linde Faas


Fabien van Kempen heeft eerder drie 'Help' boeken geschreven, Help, mijn broer is voor altijd, Help, mijn vader is een puber, en Help, mijn zus is gek. Dat ging respectievelijk over een pleegbroer krijgen, een vader die een midlifecrisis heeft en een zus die geestelijk gehandicapt is. Fabien van Kempen vertelde in fictieve verhalen hoe de hoofdpersonen met die situaties omgingen. Kinderen mochten haar vooraf schrijven over dergelijke situaties en het kon zijn dat hun verhalen verwerkt werden in de genoemde boeken.
Het boek Pierewiet is helemaal door Fabien zelf verzonnen en is het eerste deel uit een nieuwe serie over dierenopvang Pierewiet.

Splinter woont met zijn ouders, broer Steven, broertje Storm en zusje Bloem in een dorp, zoals zoveel mensen doen. Maar Splinter vindt Pier, zijn vader, wel een heel bijzondere man, die is anders dan alle andere mensen in zijn dorp, want zijn vader is helemaal gek op dieren en heeft daarom een Dierenopvang geopend genaamd Pierewiet. Daar zijn allerlei soorten dieren te vinden en ook heel aparte dieren zoals slangen en vleermuizen. Splinter helpt zijn vader graag bij het verzorgen van de dieren en het schoonmaken van de hokken en terrariums.
De dierenopvang is ook een beetje een dierentuin en een therapiecentrum. Als mensen bang zijn voor bepaalde dieren dan helpt vader Pier ze om van die angst af te komen. En soms is Pierewiet een 'restaurant', dan worden er lessen 'koken met insecten' gegeven.

Op een dag belt er iemand om te melden dat er drie waterschilpadjes zijn die opvang nodig hebben. Natuurlijk zegt Spliters vader ja op de vraag of hij ze wil ophalen. Hij kan geen nee zeggen als er dieren in nood zijn. Het gevolg is wel dat de dierenopvang behoorlijk vol is. Met die drie schilpadden erbij overtreden ze de regels van de wet. Ze mogen maar een bepaald aantal dieren in de opvang houden. Vader Pier roept al heel lang dat hij de vergunningsaanvraag voor uitbreiding zal versturen maar hij stelt het steeds maar uit.
En nu is er een nieuwe controleur, Piet Jansen, en die is heel streng... Nadat Piet de papieren van Pier gecontroleerd heeft lijkt het er op dat Pierewiet moet sluiten! Splinter is boos, zijn vader had nog wel zo beloofd dat dát niet zou gebeuren. Waar moeten dan al de dieren heen? Splinter piekert zich suf om een oplossing te vinden.
Op school is het ook al zo raar, er verdwijnen almaar dingen uit de klas en juf Jenny is steeds chagrijnig net als Noortje, het nieuwe meisje van de klas. Samen met zijn vriend Abdi start Splinter een speurtocht naar de dader die tot zelfs de schoolschildpadjes aan toe laat verdwijnen.
Maar zo makkelijk is het allemaal niet. Splinters hoofd loopt soms helemaal over van het denken. Hij schrijft alles op in zijn 'vinddingenboek' en zo houdt hij het allemaal een beetje overzichtelijk. Maar het wordt evengoed nog een flink gepuzzel.


Dit boek vind ik persoonljk een stuk beter dan de 'Help' boeken waarvan de verhalen soms een beetje rommelig in elkaar zaten. Splinter is een leuk joch die helemaal gek is van dieren. Hij heeft allemaal aparte spulletjes om dieren te kunnen bekijken, zoals bijvoorbeeld een verrekijker met loep. Abdi's vader is politieman en het is vermakelijk om te lezen hoe Abdi in zijn praten zijn vader nadoet.
Er gebeurt van alles in het boek maar Fabien van Kempen weet de touwtjes in handen te houden en de eindjes goed aan elkaar te knopen.
De zwart-wit afbeeldingen van Linde Faas die her en der in het boek verspreid staan, zijn erg grappig en vullen het verhaal goed aan.
Kortom, een lekker spannend en humoristisch boek!


ISBN 9789044816013 | Hardcover | 144 pagina's | Clavis Uitgeverij | oktober 2011
Illustraties Linde Faas Leeftijd: Vanaf 10 jaar

© Dettie, 08 november 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer: