Fran Bambust

Toon alleen recensies op Leestafel van Fran Bambust in de categorie:
Fran Bambust op internet:
 

Kussen helpt niet Kussen helpt niet


‘Hoi´, riep ik.
En pang, meteen trokken we onze hand onder de kraam vandaan, draaiden we ons om en keen om ons heen.
'Wie is daar?´ zei de stem van Bert bang. Niet alleen de stem van Bert was bang. Ik voelde dat ook onze adem bang was, onze buik was bang, onze spieren waren bang. Alles bibberde en schokte. Dit voelde niet lekker aan.´


In ‘het plafondmeisje’, het debuut van Fram Bambust, merkten we al dat deze schrijfster er van houdt de wereld op zijn kop te zetten. Was het in het eerste boek letterlijk -  de hoofdpersoon ziet de wereld van de andere kant omdat ze op een ochtend uit bed stapt en niet op de grond, maar op het plafond terecht komt – in dit boek blijven de veranderingen ‘realistisch’.
Hoewel: het is wel heel eigenaardig als je als twaalfjarig meisje ineens belandt in het lichaam van een ongeveer even oude jongen. Gelukkig kent ze hem en went hij snel. Al is een sanitaire stop wel even gênant.
Hoe komt het dat Shamila, zo heet onze hoofdpersoon, niet gewoon in haar eigen lijf zit?
Helemaal wordt dat niet verklaard, maar het heeft iets te maken met kussen, dat is duidelijk. Toen haar vriendin Lotte Shamila aan kus wilde geven, schoot Shamila uit haar lichaam, recht is dat van Bert, die net langsfietste.
Als de Kroonorde dit hoort, willen ze Lotte hebben: de koningin is namelijk erg ziek. Wat ze dan precies van plan zijn, vertel ik niet, maar het leidt tot spannende achtervolgingen en gevaarlijke avonturen.

Fran Bambust - haar naam staat wel heel erg bescheiden op de omslag van dit boek! - beschikt over een levendige fantasie. Deze vindingrijkheid gebruikt ze om aan te geven dat het beter is om niet te veel in je eigen wereldje te blijven hangen: een ander perspectief op de wereld, of op de mensen met wie je te maken hebt, kan een heel prettig effect hebben.
Er zitten hele leuke vondsten n dit verhaal. De Kroonorde is er een, maar ook de dokter die Shamila’s zielloze lijf onderzoekt, is erg leuk.

‘Uw zoekspeuring kan mij noch in haar omvattendheid, noch in haar details boeien. Meer nog, uw vraagstellerij en rumoerigheid houdt mij af van wat er werkelijk toe doet: ‘Waar is het denken?’
Als u me dat antwoord kunt overdragen, wil ik wel meespeuren naar uw Lot.’


Dan zijn er ook nog wat andere thema’s die aan de orde komen: Shamila heeft twee vaders;  zij is een ‘pleaser’, iemand die het iedereen naar de zin wil maken; zij ontdekt dat ze beter zichzelf kan zijn. En ze is niet de enige. Persoonlijk vind ik het jammer dat er een eind-goed-al-goed hoofdstuk is aan het einde, maar het is en blijft een boek voor de jeugd.
Een heel erg leuk boek, met net dat beetje meer. Het is fantasierijk zonder fantasy te worden; het zit vol humor zonder een klucht te worden. Hoewel... sommige scènes zie je voor je, en ik denk dat dit een hilarische film zou opleveren!
Ik vind ook de omslag erg mooi...


ISBN 9789044819014 | Hardcover | 134 pagina's | Clavis Uitgeverij | april 2013
Leeftijd: 10+

© Marjo, 07 juni 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: