Els Pelgrom

Toon alleen recensies op Leestafel van Els Pelgrom in de categorie:
Els Pelgrom op internet:
 

De kinderen van het Achtste Woud De kinderen van het Achtste Woud


Ik verkeerde in de veronderstelling dat dit boek een klassieker was/is? Als dat zo is begrijp ik niet goed waarom.

Het verhaal speelt zich af tijdens de hongerwinter, maar omdat de personages op een boerderij wonen, is er bij hen geen sprake van honger.
De boerderij is van boer Everingen en zijn vrouw. Ze hebben drie kinderen: Evert is veertien, Gerrit vijf en dan is er nog Zusje, van zeven jaar oud. Zij is een mongooltje.
Op de boerderij wonen ook nog de knecht Henk, en een jongeman die ondergedoken zit, Theo. En dan nog Noortje, 13 jaar, en haar vader. Zij zijn afkomstig uit Arnhem en moesten na het beleg om Arnhem de stad uit zoals alle bewoners. Zij waren zo gelukkig om op de boerderij terecht te komen waar boer en vrouw Everingen iedereen die om hulp vraagt gastvrij ontvangen. Zo komen er later nog een echtpaar met twee grotere dochters en hun buurvrouw op de boerderij wonen. En ook een Duitse deserteur wordt niet de deur gewezen.
Het is oorlog, en natuurlijk is dat ook in het verhaal onontkoombaar. Maar Noortje heeft in Evert een grote vriend gevonden en samen hebben ze veel plezier. Ze moeten ook hun deel van het vele werk doen, en doen dat graag.
Alles kabbelt zo'n beetje door, en af en toe gebeurt er wat. Noortje maakt in een nacht de geboorte van een kalf en die van een baby mee. Dat zijn toch bijzondere gebeurtenissen en je zou meer ophef verwachten. Maar dat is er niet. Het blijft allemaal vlak, zoals ik het hele boek vrij vlak vind. De karakters komen ook al niet uit de verf, het is een verhaaltje. Vinden kinderen dit prettig om te lezen? Zo'n emotieloos verhaal?
Ik niet dus. Ook al kan ik dan bedenken dat het door de ogen van Noortje gezien wordt. Niet altijd overigens, maar grotendeels wel. Dan moet ik dus de conclusie trekken dat Noortjes reacties maar slap zijn.


ISBN 9045101882 | Paperback | 240 pagina's | Querido Kinderboeken

© Marjo, maart 2008


Lees de reacties op het forum en/of reageer: