Beatrijs Nolet

Toon alleen recensies op Leestafel van Beatrijs Nolet in de categorie:
Beatrijs Nolet op internet:
 

Anna's oorlog Anna's oorlog


Anna, elf jaar, woont met haar ouders op een woonboot, vlak bij het grote huis waar Groma woont, met in het verbouwde koetshuis Omi. Die zijn beide weduwe. Bij Groma die bijna honderd wordt, woont ook nog mevrouw Kooistra.
Anna heeft al een tijdje door dat er allerlei geheimen zijn in de familie, haar moeder, oma en overgrootmoeder beantwoorden haar vragen half of helemaal niet. Waarom wil omi haar verjaardag nooit vieren? Waarom staat de foto van mevrouw Kooistra in dat dikke boek, dat Anne natuurlijk niet meer mag inkijken? En wat doet haar vader eigenlijk als hij op reis is?
Als er een nieuwe woonboot vlak bij hen aanlegt en daar een jongen van Anna’s leeftijd op blijkt te wonen is ze heel blij: een vriendje, komt goed uit in deze vakantie!

‘Borre grabbelde in de zak van zijn spijkerbroek en haalde een doorzichtig, ovalen steentje te voorschijn, een gestolde druppel leek het wel, een traan.
‘gevonden in een antiekwinkeltje!’
Ik zag meteen dat deze steen bepaalde krachten bezat.
‘Probeer het maar,’zei Borre, en hij drukte de traan in mijn hand.
Het steentje voelde glad en koel aan. Die jongen had gelijk. Ik werd er heel rustig van, echt een heel ander gevoel dan toen ik die traan niet in mijn hand had. Alsof ik opeens groter was geworden en veel sterker.
‘Precies,’ zei Borre.
Een jongen met paranormale verschijnselen en met telepathische gaven, dat was nog veel spannender dan iemand met een criminele achtergrond.’


Maar als haar familie hoort dat hij Bolke heet met zijn achternaam, verbieden ze haar met hem om te gaan. Vreemder nog is dat Borres vader dat ook zegt! Er was iets met de overgrootvader, die bij de politie was.
Nou, als niemand haar wil vertellen hoe het zit, dan zoekt ze het zelf wel uit. En Borre helpt wel.
Anna’s onderzoek brengt allerlei feiten uit de Tweede Wereldoorlog aan het daglicht, die in die tijd misschien wel verzwegen moesten worden, maar nu toch al lang niet meer. Gelukkig ziet Groma dat wel in. Nu de anderen nog.

Een spannend verhaal, met historische feiten. Het vertelt over de gebeurtenissen in het begin van de oorlog, en de gevolgen die dat had voor de familie.  Het is tegelijk ook een boek over volwassen worden. Want het was toch niet voor niets dat men Anna niets wilde vertellen. Zoals al uit het citaat blijkt zijn er ook nog paranormale elementen, maar niet zodanig dat het ongeloofwaardig wordt. Het gaat over de nieuwsgierigheid van een intelligent kind, een kind met veel fantasie, dat ook gevoelig is voor iets wat net even anders is.
Een interessante verhaal, met vaart verteld, en met een lach en een traan. De kinderen van nu weten niet zoveel meer van de tweede wereldoorlog, en dit is een boek waarmee ze als vanzelf heel wat leren.


ISBN 9789026132810 | Hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij De Fontein | januari 2011
Leeftijd: 10+

© Marjo, 07 februari 2011