Rossana Bossù

Toon alleen recensies op Leestafel van Rossana Bossù in de categorie:
Rossana Bossù op internet:
 

Hoe groot is een olifant? Hoe groot is een olifant?


'Een prentenboek over getallen, verhoudingen en het vergelijken van groot en klein', staat er op de achterkant van het boek te lezen. Nu zijn getallen en iets wat groot of klein is meestal wel vrij makkelijk weer te geven. Teken een groot huis naast een klein huis en zet het getal twee ernaast en je bent er al. Maar hoe geef je verhoudingen weer? En vooral hoe geef je ze weer zodat heel jonge kinderen dat begrijpen?

Nou, daar is door Rossana Bossù heel goed over nagedacht. De meeste kinderen weten namelijk wel hoe dieren er uit zien - de kinderboekjes staan er vol mee - en vooral weten ze hoe groot die dieren zijn. Ze weten dat een beer groter is dan een vogeltje of een vis kleiner is dan een giraf. Maar daarmee leren ze wel de termen groot en klein kennen maar weten ze nog steeds niet wat verhoudingen zijn.

Weet je wat dacht Rossana, ik kan dat op de volgende manier laten zien. Als ik nu 1 olifant neem, die is héél groot, dat weet elk kind, dan kan ik laten zien hoeveel dieren er nodig zijn om bij elkaar net zo groot te zijn als een olifant. Ze ontdekte zo dat er wel 7 ijsberen in 1 olifant passen! Had jij dat gedacht?
Maar een ijsbeer is ook nog best groot want er passen wel 4 leeuwen in 1 ijsbeer.  Rossana zag ook dat 1 krokodil kleiner is dan een leeuw. Er blijken 3 krokodillen in een leeuw te passen! Maar in 1 krokodil passen weer 5 pinguïns en in 1 keizerspinguïn passen 10 ringstaartmaki's. En zo ging ze door tot de vlooien! Hoeveel vlooien zullen er passen in 1 ringstaartmaki denk je? En welk dier is eigenlijk nog groter dan een olifant? En hoeveel dieren passen daar dan in?
Al deze antwoorden zijn in dit boekje te vinden.

Aanvankelijk wist ik niet zo goed wat ik met het boekje aan moest. Zouden jonge kinderen dit wel begrijpen? Wat moesten ze met de wetenschap dat er 7 ijsberen in een olifant passen? Maar hoe vaker ik het boekje inkeek hoe gefascineerder ik raakte, want inderdaad geven deze voorbeelden op een heel leuke manier de verhoudingen weer. Je kunt er eindeloos op voortborduren. Kinderen kunnen zelf ook allerlei dingen gaan verzinnen, bijvoorbeeld hoeveel muizen in een konijn passen. En hoeveel konijnen in een koe passen. Dat maakt dat ze het begrip verhoudingen gaan begrijpen en toepassen, het is knap om zo'n 'vaag' gegeven op deze manier zo helder te maken.

De afbeeldingen zijn apart te noemen en we zien niet, zoals mogelijk verwacht, allerlei dieren weergegeven in het silhouet of lichaam van een ander dier, dat zou na twee of drie keer saai worden. Rossana heeft daar op een heel speelse en toch duidelijke manier een vorm in gevonden die toch het aantal dieren aangeeft dat in een ander dier past. ook leert het kind de getallen kennen. In de korte teksten worden de getallen namelijk niet voluit geschreven maar getoond zoals we ze bij het rekenen gebruiken.
Kortom, ik raakte steeds enthousiaster over dit boekje en hoop dat kinderen net zo gefascineerd raken als ik.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051164312 | Hardcover | 24 pagina's | De Vier Windstreken | mei 2015
Afmeting 21 x 21 cm | Vertaald door M.E. Ander | Leeftijd: 3+

© Dettie, 05 juli 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer: