Annemiek van Kessel
Gevangen in Nepal
Annemiek van Kessel
Edward van der Ree besluit, na een stukgelopen relatie en een ontslag, het roer om te gooien en naar Nepal te gaan. Hij gaat daar werken in een bar, gerund door ene Gabrielle, een Nederlandse vrouw die van de opbrengst een stichting draaiend houdt die vrouwen en straatkinderen ondersteunt. Edward voelt zich in Nepal als een vis in het water en overweegt serieus zich blijvend in het land te vestigen. Tot op een dag het noodlot toeslaat.
Op een avond heeft hij thuis gegeten met Nancy, de Franse vriendin van zijn huisgenoot, en Daiana, een meisje uit Buenos Aires, als zijn vriend en collega Pravash komt langs. Deze laatste heeft al veel gedronken, voelt zich niet goed en trekt zich in de loop van de avond terug op het balkon. Edward gaat een paar keer bij hem kijken en als hij hem niet meer aantreft neemt hij aan dat hij naar huis gegaan is. De volgende morgen blijkt Pravash dood onder het balkon te liggen, waarschijnlijk met zijn dronken hoofd gestruikeld, en begint er een nachtmerrie scenario. Edward, Nancy en Daiana worden beschuldigd van moord, ook al zijn er vanaf het begin bewijzen van het tegendeel aanwezig en belanden in een Nepalese gevangenis.
Aanvankelijk lijkt het met een sisser af te lopen en wijzen alle tekenen erop dat het drietal snel vrij zal komen, maar naarmate de weken en maanden vorderen wordt het een steeds grotere wirwar van belangen en corruptie. Geen enkele toezegging wordt nagekomen, belangrijke dossiers en bewijzen verdwijnen spoorloos, niemand houdt zich aan afspraken en bij zowel de familie van Pravash, als bij de rechters en advocaten lijkt niet zo zeer een rechtvaardige uitkomst, maar geld de belangrijkste drijfveer. De Nederlandse ambassade en Buitenlandse zaken tonen zich in deze gekmakende soap op een enkele keer na, opvallend afwezig en ondertussen zit Edward al maanden onder slechte omstandigheden gevangen. Zijn ouders, die in de eerste week al zijn overgevlogen, blijven al die maanden in Nepal om alle juridische zaken te regelen, de contacten te onderhouden en Edward bij te staan, maar ook zij worden met regelmaat tot waanzin gedreven.
Uiteindelijk komen zowel Edward, Nancy en Daiana vrij, na het betalen van flinke bedragen aan zowel familie als rechters en kan Edward richting huis. Zijn Nepalese droom heeft hij inmiddels aan de wilgen gehangen en ook Gabrielle voelt zich, wegens bedreigingen en intimidatie, gedwongen het werk van haar stichting stop te zetten.
Annemiek van Kessel tekende Edwards verhaal op en maakte hierbij ook gebruik van de dagboeknotities van Edwards moeder, zodat we een goed beeld krijgen van de krankzinnige gang van zaken en van Edward, die zich met hand en tand staande probeert te houden in de Nepalese gevangenis. Al lezend ga je per bladzijde meer van onze eigen rechtstelsel houden.
ISBN 9789462970267 | Paperback | 256 pagina's | Uitgeverij De Kring | april 2016
© Willeke, 13 mei 2016