Kim Ghattas

Toon alleen recensies op Leestafel van Kim Ghattas in de categorie:
Kim Ghattas op internet:
 

Op reis met Hillary Clinton Op reis met Hillary Clinton


Wie denkt dat je met dit boek allerlei smeuïge details over het leven van Hillary Clinton te weten komt, moet dit boek niet lezen. De schrijfster, Kim Ghattas, is namelijk BBC-correspondente en reisde uit dien hoofde vier jaar lang, samen met andere verslaggevers, mee met Hillary en haar staf.
Het prettige van dit boek is dat het een enorme hoeveelheid informatie geeft over de functie die Hillary Clinton, als minister van Buitenlandse Zaken, voor Amerika vervulde. Niet zozeer de persoon Hillary komt naar voren maar wel haar werk.

Na de verpletterende acht jaar onder George Bush is het aan Barak Obama en zijn mensen om Amerika uit het slop te trekken. Het imago van Amerika heeft een enorme deuk gekregen, het land staat economisch zeer wankel en de buitenlandse contacten zijn eveneens niet optimaal.
Hillary Clinton moet proberen deze buitenlandse betrekkingen te herstellen en het vertrouwen van het buitenland in Amerika zien te herwinnen. Na de verkiezing van Obama verlopen de contacten tussen Hillary en hem aanvankelijk nogal stroef maar binnen een jaar vormen ze een hecht team die elkaars gedachten en werk zeer waarderen.
Kim Gatthas legt bij de vele reizen die Hillary maakt, het doel en de opdracht van de reis uit. Ze geeft op een heldere manier de achtergronden van de landen weer mét de economische en politiek band die de betreffende landen al dan niet met Amerika hebben. Daardoor kom je het belang van de reizen en de bezoeken aan regeringsleiders te weten en vooral wat er allemaal op het spel staat. Het lijkt af en toe wel een spannende thriller.
Vooral de tenenkrommende vredesonderhandelingen rond Israël zijn interessant omdat deze door Ghattas van alle kanten bekeken wordt. Maar ook het ontstaan van het domino-effect na het uitbreken van de Arabische lente en de rol van Amerika wordt uitstekend uitgelegd.
Eveneens geeft Ghattas goed weer dat, ondanks het tanende imago van Amerika, nog steeds verwacht wordt dat Amerika hulp verleend, ingrijpt, een oordeel heeft en geeft. De politiek van Barak Obama wordt derhalve niet altijd goed begrepen. Hij wil in tegenstelling tot Bush dat landen meer zélf hun verantwoordelijkheden en beslissingen nemen en wil niet dat alles van mogelijke uitspraken of interventies van Amerika afhangt. Bepaalde woorden worden dan ook angstvallig vermeden, zodat die niet de aanleiding kunnen zijn tot heftige acties of protesten. 


Kim Ghattas, zelf opgegroeid in Libanon tijdens de Libanese burgeroorlog, had ook zo haar vragen en oordelen over het functioneren van Amerika. Waarom greep Amerika in bepaalde gevallen niet in? Waarom wachtte Amerika zo lang voordat er een oordeel werd gegeven?
Door het meereizen is ze de grote verbanden beter gaan inzien. Ze beseft dat het ja zeggen tegen het ene land, enorme gevolgen kan hebben voor een ander land of voor de economie van een land of voor de bevolking persoonlijk. Ze leert, door het meereizen, met andere ogen te kijken naar het functioneren van Amerika en krijgt diep respect voor de eeuwig fitte, optimistische Hillary, die een basis aan het leggen is voor uitstekende diplomatieke en politieke contacten over de hele wereld. 


Kortom, een uitstekend inzichtgevend boek over de enorme taak waarvoor een - Amerikaanse - minister van buitenlandse zaken zich gesteld ziet.


ISBN 9789046813652 | Paperback | 368 pagina's | Nieuw Amsterdam | juni 2013

© Dettie, 27 juli 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: