Geert van der Kolk

Toon alleen recensies op Leestafel van Geert van der Kolk in de categorie:
Geert van der Kolk op internet:

 

De waterverkoper De waterverkoper


Zaël Eugène Calixíe – door iedereen Nodieu genoemd – is tot zijn negende jaar een tevreden kind. Hij woont op Île à Vache, een klein eiland voor de zuidwestkust van Haïti. Hij heeft een broer en een zus maar die hebben elk een andere vader. Volgens Nodieu is zijn leven normaal tot hij als negenjarig jongetje getuige is van een moord.

Bij toeval ziet Nodieu hoe Tibidín, - een vriend van zijn moeder Valmá -  een andere man drie keer in de borst schiet en daarna twee keer in het hoofd. Wanneer Tibidín ontdekt dat de kleine jongen de moordpartij heeft gezien ontsteekt hij in woede. Hij sleurt hem mee naar het huis van Valmá en nadat hij met haar gesproken heeft neemt hij Nodieu met zich mee. Ze reizen over zee en over land naar een ander deel van Haïti.

Ik was bang, want ik wist dat hij nog steeds zijn pistool bij zich had. Ik zie dat ik naar huis wilde. “Jij hebt geen huis meer”, zei hij. “Jij gaat naar een nieuw huis”

Nodieu wordt verkocht als restavec aan een vrouw met de naam Jesulá. Een restavec is een kind dat door zijn ouders verkocht is als slaaf. Nodieu wordt aan het werk gezet als waterverkoper. Hij loopt met een emmer op zijn hoofd langs auto’s, busjes en tap-taps om zijn zakjes met water aan de man te brengen. Jesulá probeert het kind wijs te maken dat Tibidín hem weer op komt halen en dat hij bovendien binnenkort naar school zal gaan. Nodieu gelooft haar niet en loopt weg.

Negen jaar later zit de inmiddels achttienjarige Nodieu in een gevangenis in Miami. Hij is opgepakt nadat hij met een zelfgebouwde zeilboot naar Florida is gezeild. Omdat bij zijn boot het ontzielde lichaam van een man is gevonden hangt hem een zware gevangenisstraf boven het hoofd. Misschien zelfs de doodstraf. Op advies van zijn advocaat Malcolm schrijft hij voor de rechter zijn levensverhaal op. Na welke omzwervingen is hij uiteindelijk in de zeilboot beland en wat heeft hij te maken met de dode man?

Het verhaal van Nodieu is schrijnend maar het is ook een verhaal dat respect afdwingt. Haïti is arm en misdaad ligt op de loer. Ook Nodieu heeft dingen gedaan die het daglicht niet kunnen verdragen. Hij vertelt open en eerlijk hoe dat zo is gekomen en wekt hiermee de sympathie op van de lezer. Een kind dat zo jong al op zichzelf is aangewezen maakt fouten maar Nodieu is boven alles een dappere knul. Hij weet wat hij wil en hij beschikt over een krachtige geest en doorzettingsvermogen. In een land waar het leven hard is gelden andere regels. Andere waarden en normen. Niet iedereen leeft in welvaart en geborgenheid. Niet alles is wat het lijkt.

De zeiltocht van Haïti naar Florida heeft auteur Geert van der Kolk zelf ook gemaakt. Net als Nodieu heeft hij zelf een houten zeilboot gebouwd en is hiermee vanaf Île à Vache naar Florida gezeild. Het reisverslag van deze tocht, met mooie foto’s, staat op de website van Geert van der Kolk te lezen.

De waterverkoper is een mooi en toegankelijk geschreven verhaal. Wie erin begint leest het in één keer uit.


ISBN 9789046812143 | Paperback | 159 pagina's | Nieuw Amsterdam | maart 2012

© Annemarie, 26 april 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer: