Robert Yarham
Lees het landschap
En het is ook interessant om eens te zien hoe de geschiedenis van de mens samenhangt met dat veranderende landschap. Herodotus wist in zijn tijd (450 voor Chr.) al dat de wereld niet altijd is geweest zoals hij hem zag: hij vond zeefossielen in de Egyptische woestijn. Wat zal die man verrast zijn door een toen nog niet te doorgronden raadsel!
En zelfs stenen die toch zo statisch lijken, zijn dat dus niet. Ook zij veranderen van samenstelling en vorm door ons veranderende klimaat, door verschuivende platen, door verwering, erosie en afzettingen.
Vrijwel alle landschappen staan, behalve dat we ze op foto's zien, ook getekend, en in duidelijke afbeeldingen wordt hun ontstaan aan de lezer geopenbaard.
Klein handzaam boek, dat je ook mee kunt nemen als je op reis gaat om eens een bepaald landschap te bekijken.
Dan is het overigens wel handiger om van te voren over dat specifieke landschap gelezen te hebben, zeker als je in Nederland bent.
Het is namelijk zo dat het boek vooral een algemeen beeld van landschappen geeft, maar daarnaast ook geschreven is door een Engelsman, die er natuurlijk niet aan denkt om zijn verhaal te illustreren met voorbeelden uit ons lage landje, en zeer niet onze Wadden of duinen met name noemt.
Een voorbeeld: je wil weten hoe de Wadden geworden zijn tot wat ze zijn: dan vind je in de index het woord wadden. Op de betreffende pagina staat een verhaal over ‘rivierbeddingen bij laagtij’, over hoe afzettingen gevormd worden als een rivier bij de zee uitmondt. Niet bepaald wat je zocht, je moet dat verhaal even omzetten naar onze situatie. Of een specifiek Nederlands landschapboek er bij pakken.
Er staan in de index twee vermeldingen bij ‘Nederland’: over kanalen, en over kunstmatige landschappen, die wij met onze windmolens en malerijen gecreëerd hebben.
Met behulp van een uitgebreide index kun je dus wel de soorten landschap vinden, maar dit boek is niet bedoeld als reisgids. Het is meer een uitgebreide aardrijkskundeles. Wel een heel interessante aardrijkskundeles!
Het geeft een algemene indruk van alle soorten landschap: hoe ze tot stand gekomen zijn en hoe ze waarschijnlijk nog verder zullen evolueren. Met mooie illustraties en foto’s erbij, waardoor alles ook inzichtelijk wordt.
Op het slot van het boek vind je nog uitleg over geologische kaarten, over het GPS-systeem, en satellieten. Met tips om daarmee om te gaan, waarbij overigens de meer standaard hulpmiddelen niet vergeten worden: gewone kaart, kompas, en een gezond verstand.
ISBN 9789052102368 | Hardcover | 256 pagina's | Tirion Uitgevers | september 2011
© Marjo, 21 oktober 2011