Mira Caspers

Toon alleen recensies op Leestafel van Mira Caspers in de categorie:
Mira Caspers op internet:

 

270 vegan recepten voor alle seizoenen 270 vegan recepten voor alle seizoenen


Veganisten gebruiken geen dierlijke producten. Zij eten geen vlees, zuivel, eieren, honing of producten waar deze dierlijke producten in verwerkt zitten. Daarnaast gebruiken zij ook geen  verzorgingsproducten, kleding of andere materialen waar dierlijke producten in zijn verwerkt, of die op dieren zijn getest. Dit staat te lezen op de site van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

De schrijfster en samenstelster van dit boek legt voorin het boek uit wat veganisme is en geeft daarbij veel links naar veganistische sites. Daarnaast geeft ze aan hoeveel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwit voor volwassenen is en  volgt een lijst met producten met daarachter de hoeveelheid eiwit die dat product bevat en het aantal kilocalorieën per 100 gram/100 ml.  Daarna volgen de recepten die onderverdeeld zijn naar de seizoenen.

In het lentehoofdstuk staan erg lekkere recepten voor het bereiden van asperges, raapstelen, postelein, bleekselderij, andijvie etc. De ene keer is het een pastagerecht of een curry, de andere keer een lekkere stamppot of een heerlijk gevulde wrap.

In het zomergedeelte staan veel recepten voor smoothies, milkshakes en ijsthee maar ook zeer smakelijke en eenvoudig te bereiden couscous-, rijst-, aardappel-, groente-, pizza-, quinoa-, salade en curryrecepten in. Zelfs een minibuffet voor 5 personen! Gek op salades als ik ben is dit toch wel mijn favoriete hoofdstuk van het boek.

In de herfst komt er meer broccoli, bloemkool, paddenstoel, wortel, bietjes, venkel en witlof op ons bord te liggen.
De winter kan gebruikt worden om de vele zuurkool- of rode kool recepten uit te proberen. Ook de erwtensoep, oliebollen en appelflappen ontbreken niet in dit jaargetijde.

Achterin het boek staan recepten voor het hele jaar, zoals havermout- en Brintapap in allerlei variaties maar ook recepten voor tapenades en pesto's, omeletten, pizza's, paella (!) curry's etc. Ook de curry's en smoothies ontbreken in dit hoofdstuk niet. 

"Veganisme is natuurlijk meer dan recepten en ik twijfel soms nog wel of iets echt helemaal veganistisch is maar ga voor ‘AVAP’ (as vegan as possible). [...]  zegt Mira in een interview. "

En inderdaad, het gebruik van blikken zwarte bonen, limabonen en ananas (in de winter) etc. en de kant en klare wrapsauce verbaasde me. Zelf zal ik ook niet gauw gedroogde bruine bonen of kapucijners kopen maar in een vegaboek verwacht ik geen blik- of kant en klare producten. Zeker in deze tijd waarin erg geijverd wordt voor natuurlijke ingrediënten en stoppen met kant en klaar producten is dit een misser. Gelukkig worden de blikken en sauce niet veel gebruikt in de recepten maar toch...

Ook vreemd vind ik sommige gebruikte vegetarische producten met vlees- of vissmaak zoals; biefstukreepjes van de vegetarische slager,  vegan zalm, blokjes met speksmaak, vegan runderfilet, vegan kipstuckjes... Alsof ze eigenlijk liever niet veganistisch eet en dan op deze manier toch zo dicht mogelijk bij dierlijk voedsel probeert te komen. 
Maar het kan ook zijn dat Mira Caspers hiermee wil laten zien dat veganistisch voedsel niet zo bewerkelijk is en je mogelijk bijv. jouw geliefde stamppot met spekjes niet hoeft te missen als je veganistisch eet.


Er zijn wel een paar kleine aanmerkingen op het boek die echter voornamelijk commentaar op de eindredactie betreffen. Inhoudelijk zit het wel goed met dit boek.
1. Het boek is een beetje rommelig qua opzet. De indeling in seizoenen en daarna de recepten voor het hele jaar overlappen elkaar. Waarom niet alles per soort bij elkaar gezet? Dus smoothies, koolrecepten, curry's, soepen en dergelijke een eigen blokje, dat is veel overzichtelijker.
2. Er hadden ook wel meer foto's bij gemogen, zelf houd ik erg van kookboeken met foto's bij elk recept, maar mogelijk werd dat te duur.
3. Het doet natuurlijk wel een beetje vreemd aan dat het eerste lenterecept zelfgemaakt aardbeienijs is. Aardbeien worden naar mijn idee niet voor niets de zomerkoninkjes genoemd. Maar goed, tegenwoordig zijn aardbeien het hele jaar verkrijgbaar. Toch verbaast het me wel dat dit in een veganboek staat, je verwacht dat er ook heel bewust seizoensgebonden gegeten wordt gezien hun bewuste levensstijl.
Maar er staan ook pompoenrecepten bij de lenterecepten. Pompoenen zijn volop te koop tijdens de herfst en de winter! staat te lezen in de veggipedia op de site van Het bureau voor groente en fruit.

Verder is het een erg fijn en handzaam boek. Het is enorm rijk aan gevarieerde, zeer smakelijke vleesloze recepten. De recepten zijn veelal vrij eenvoudig en je hebt niet de meest bizarre ingrediënten nodig.  Wat ook erg prettig is, is dat Mira Caspers bij veel ingrediënten aangeeft waar zij te koop zijn. Bijna alles is gewoon in de supermarkt of  biowinkel te krijgen en anders verwijst ze naar websites of geeft ze een alternatief.  Kijk op de vegan wiki en op gewoonvegan welke producten in de supermarkt vegan zijn, tipt Mira ons.
De bereidingswijze bij de recepten is helder en vlot geschreven.
Ik heb zomaar het vermoeden dat ik dit boek erg veel zal gebruiken.

Sinds Mira Caspers in oktober 2014 heeft meegedaan aan de VeganChallenge plaatst zij plantaardige recepten op de websites www.alternatief-idee.net en www.liefde-voor-veganisme.net. Het boek 270 Vegan recepten voor alle seizoenen is gemaakt naar aanleiding van één jaar vegan recepten.


ISBN 9789085484110 | Paperback | 267 pagina's | GigaBoek | november 2015
Henk Caspers fotografie

© Dettie, 13 januari 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: