Abdelkader Benali

Toon alleen recensies op Leestafel van Abdelkader Benali in de categorie:
Abdelkader Benali op internet:
 

Casa Benali Casa Benali


Het Marokkaanse huis-tuin-en-keukenkookboek
Abdelkader Benali & Saida Nadi-Benali

'Waar we groot mee zijn geworden is ook wie we zijn.'

Abdelkader Benali was de man van de snelle steak, bovendien was dat lekker en makkelijk te bereiden. Maar zijn, toen nog, vriendin Saida had er al gauw genoeg van en begon Marokkaans te koken. 'Ons koken bracht me terug naar het bijna geheel vegetarische dieet van mijn jeugd'.

Aanvankelijk vindt Abdelkader het koken veel werk maar hij krijgt er steeds meer plezier in. Bovendien roepen de gerechten en kruiden dierbare herinneringen op. Het samen koken werd een aangename zoektocht naar de smaken van de kindertijd.
Bijkomend voordeel is dat de gebruikte kruiden en specerijen in de Marokkaanse keuken de smaakversterkende producten met E-nummers overbodig maken, meldt hij. 
Inmiddels hebben Abdelkader en Saida hun eigen winkeltjes gevonden zoals de beste Marokkaanse bakker, slager, visboer, fruithandel enz. en dan kan, na het boodschappen doen, het koken beginnen...


De ochtend
'Het boerenontbijt is eenvoudig,' vertelt Abdelkader; 'volkorenbrood, wat olijfolie om het brood in te dopen en zwarte, bittere olijven.[...] Op dit dieet is Noord-Afrika opgegroeid, Andalusië veroverd en het Alhambra gebouwd, dus er kan weinig mis mee zijn'

Voor het ontbijt kun je verder kiezen uit: Spiegelei met komijn en olijven, baghir (duizend-en-een-gatenpannenkoek), harsja (panbrood zonder gist) en/of superhavermoutmix. Vooral de havermoutmix met o.a. gojibessen, rozijnen en cranberry's ziet er zeer aantrekkelijk en lekker uit.

De middag
Een boterhammetje met beleg is er voor de lunch niet bij, wel een harsja, of chachouka (ei in tomaten) of bisarra (Marokkaanse erwtensoep) of Marokkaanse linzen en altijd een lekkere frisse salade erbij. Van alle genoemde lunchgerechten is het recept in dit boek te vinden evenals een recept voor een heerlijke rode-bietensalade. Deze laatste ga ik zeker eens proberen.

De avond
Het aparte is dat Abdelkader voorafgaande aan de hoofdstukken steeds iets vertelt over de Marokkaanse gebruiken rond het eten. Dat levert leuke en bijzondere informatie op. Zo vertelt hij bijvoorbeeld dat Marokkanen voor elke gang een apart tafellaken gebruiken. Tel de tafellakens en je weet uit hoeveel gangen het eten avondeten zal bestaan. Verder staan er  ook grappige citaten of mooie anekdotes doorheen het boek, zo staat er bijvoorbeeld een schitterend fragment over Marokkaans brood geschreven door Elias Canetti in het boek. 
Brood is overigens heilig volgens Abdelkader.

Bij het grote hoofdstuk De avond komen als eerste  de verrukkelijke bij- en voorgerechten langs. Bijzonder vind ik de bereiding van verse tuinbonen met komijn, de hele tuinboon wordt gebruikt, met peul en al dus.

Speciale aandacht wordt besteed aan smen (gerijpte boter) een bijna onmisbaar ingrediënt in de Marokkaanse keuken. De boter wordt meestal zelf gemaakt en neemt hoe langer het ligt te rijpen aan smaak toe. Er bestaat smen van tien of twintig jaar oud.

Natuurlijk ontbreekt ook de couscous niet. Het gerecht wordt traditiegetrouw op vrijdagmiddag na het vrijdaggebed gegeten, Abdelkader ons te vertellen. Hij levert ons een recept van couscous met zeven groenten die als hoofdgerecht dient. Het gerecht is zo vol van smaak dat het vlees, vis of gevogelte overbodig maakt.
Maak je deze couscous niet dan kun je kiezen uit de vlees, vis en kip gerechten die ook in dit boek staan.
Ook het recept van het kruidenmengsel Ras el hanout wordt geleverd. Een zeer speciaal mengsel dat nauw luistert qua samenstelling. het gaat vooral om de versheid en de kwaliteit van de kruiden die de Ras el hanou maken of breken, leert de schrijver ons.

Ook bij de nagerechten loopt het water je in de mond. Briwat (amandelkoekjes in honing), worteltaart, yoghurt met vers fruit en oranjebloesem, Basbousa (griesmeel- yoghurtcake), berberkoffie en muntthee. Allemaal even lekker en bijzonder...

Ter afsluiting moedigt Abdelkader Benali ons aan veel te husselen en te experimenteren om een eigen draai aan de recepten te geven. 'De Marokkaanse keuken is van iedereen!'

Het prettige aan dit kookboek is dat je met een aantal basisingrediënten een enorme variëteit aan gerechten kunt maken. Bovendien zijn de recepten duidelijk en overzichtelijk gepresenteerd. Ook wordt er weinig apparatuur gebruikt, met een goed mes en een stel pannen kom je al een heel eind. De recepten zijn allemaal met verse ingrediënten gemaakt wat natuurlijk wel zo gezond en lekker is.
De verhaaltjes tussen de recepten door en de mooi foto's van Marokko en de gerechten maken het helemaal een prettig boek om in huis te hebben. 
Kortom, een fijn en helder kookboek met 'eenvoudige' (niet te bewerkelijk of extravagant) maar heerlijke recepten.


ISBN 9789029589772 | Gebonden | 240 pagina's | De Arbeiderspers | november 2014
Afmeting 24 x 22,1 cm

© Dettie, 03 november 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer: