Amelia Freer

Toon alleen recensies op Leestafel van Amelia Freer in de categorie:
Amelia Freer op internet:
 

Eten. Liefhebben. Stralen. Eten. Liefhebben. Stralen.


Jouw stappenplan naar een gezond en slank leven
Amelia Freer

Soms heb je van die boeken waarbij je eerst de titel van je af moet schudden, voor je onbevangen verder kunt lezen. Bij dit boek van Amelia Freer was dat het geval; Eten. Liefhebben. Stralen. Jouw stappenplan naar een gezond en slank leven. Ik kreeg meteen visioenen van een plastic, maakbare samenleving waarin het geluk, de schoonheid en de liefde je toe lachen, als je maar de juiste dingen eet.

Gelukkig heb ik toch doorgelezen, want Amelia Freer heeft interessante dingen te zeggen over voedsel en het veranderen van je eetgewoontes. Haar principes lijken erg op die van Kris Verburgh, die de Voedselzandloper schreef… geen suikers, koolhydraten, (want die worden ook omgezet in suikers), gluten, zuivel en verzadigde vetten. Verder niets uit pakjes, zakjes en uiteraard geen kant-en-klare maaltijden. Wat wel mag zijn veel groentes, liefst donkergroene bladgroente, noten, zaden, met name chiazaad, eiwitten, kokosvet, kokosmelk, soja, fruit, vette vis en goede vetten. Donkere chocola mag gelukkig af en toe ook, dat is wel weer goed nieuws.

Het meest in het oog springend vond ik, dat behalve suikers, dus ook koolhydraten en gluten afgeraden worden. Deze worden in het lichaam omgezet in suikers, worden opgeslagen als buikvet en hebben een grote invloed op de insuline-aanmaak van ons lichaam en maken dat ons lichaam alsmaar om nieuwe suikers blijft vragen. In ons  traditionele voedingspatroon zijn koolhydraten in de vorm van brood, pasta en aardappels nogal prominent aanwezig. Ook zuivel wordt afgeraden, dus je ontkomt niet aan de vraag of je lichaam geen essentiële voedingstoffen tekortkomt.

Het boek is praktisch van opzet. Het begin met wat je allemaal uit je keukenkastjes moet gooien aan ‘foute’ voedingsmiddelen en aan vaste basisvoedingsmiddelen in huis moet hebben. Er is aandacht voor wat voor soort eter jij bent en voor mindfull-eten met aandacht en zorg en verder is er een opsomming met wat je het beste als keukenhulpmiddelen in huis kunt hebben aan blenders, slow-jucers en slow cookers.

Als beginner en blanco geïnteresseerde lezer is het nogal overweldigend allemaal, maar het fijne van dit boek is dat er gelukkig ook ruimte is voor het langzaamaan veranderen van je eetpatroon én voor imperfectie. Freer adviseert om te beginnen met het aanpakken van één probleem, dus bijvoorbeeld met het stoppen van suikers, of met eten uit pakjes en zakjes, eten van zuivel, of eten van gluten en koolhydraten en als dat lukt en je voelt je er goed bij, je eetpatroon verder te veranderen. In het boek staan veel recepten met mooie foto’s en tips hoe je dat het best kunt doen.

Het is een mooi verzorgd en aanstekelijk geschreven boek, waar het enthousiasme van afstraalt en wat ook mij enthousiast maakte om wat aan mijn eetgewoonte te veranderen. Bezwaarlijk vond ik wel dat er volledig voorbijgegaan wordt aan het feit dat het  lang niet voor iedereen weggelegd zal zijn om op deze wijze eten te kopen. Bijna alles wat ze adviseert is dubbel zo duur als de meer gangbare producten, er worden geen goedkopere alternatieve geopperd en van zinnen als “als u toevallig truffel in huis hebt kunt u er dat ook nog over doen” moest ik heel hard zuchten.

Verder miste ik dus een goed hoofdstuk waarin gedegen uitgelegd en beargumenteerd wordt waarom het verantwoord is om zonder koolhydraten (liefs zelfs helemaal glutenvrij) en zuivel te leven. Kom je dan geen voedingsstoffen te kort? Kritiek waar ook Kris Verburgh mee te kampen had na het verschijnen van zijn boek.

Maar los van dat al, moet ik zeggen dat ik toch aangestoken ben door haar enthousiasme en een tijdje zonder suikers en zakjes en pakjes ga proberen te koken. En verder misschien toch maar eens kijken of ergens het chiazaad in de aanbieding is.


ISBN 9789400506572 | Paperback | 271 pagina's | Lev. Uitgevers | december 2015
Vertaling: Annoesjka Oostindi

© Willeke, 09 februari 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: