Ingeborg Deana

Toon alleen recensies op Leestafel van Ingeborg Deana in de categorie:
Ingeborg Deana op internet:

  Categorie: Geestelijke Gezondheid - Psychologie

Losleven Losleven


Jan Wolter Bijleveld & Ingeborg Deana


Losleven oftewel los leven, hoe doe je dat? Los zijn van de haast, van de gekte, van de waan van de dag. Onverstoorbaar je eigen weg volgen, niet zoveel moeten, de tijd hebben om écht aandacht te kunnen schenken aan familie, vrienden of de dingen die je wil doen, zonder allemaal afleidende gedachtes. Léven in plaats van geleefd worden. Kan dat wel?

Ja, zeggen de schrijvers dat kan. Maar ze leveren bewust geen kant-en-klare antwoorden, geen stappenplannen of methodes om dat losleven te bereiken. Het is in feite 'Het Een Miljoen Stappen Plan' wat ze volgens eigen zeggen leveren, maar het draait vooral om de stap te nemen, om in beweging te blijven, onderweg te zijn. Je kunt altijd nog de richting bijstellen als je maar wel een begin maakt.
Ze willen mensen met hun boek inspireren, mensen kunnen zelf kijken wat bij ze past, wat ze aanspreekt. In feite wordt er hardop gedacht over hoe je eventueel los kunt leven, het is aan de lezer om daar iets mee te doen, of niet.
Het boek is opgedeeld in veertien 'hoofdstukken' getiteld; Rust in je hoofd, Onverstoorbaar, Less is more, Vertragen en tijd maken, Kwetsbaar, Onaangepast, Tevreden, Onbezorgd, Onbevangen, Mild, Luchthartig, Zelfvertrouwen, Intuïtief, Echt.
De meeste van deze aandachtspunten spreken al voor zich.

In het voorwoord komt al het woord automoetismen voor wat ik persoonlijk wel een woord vind om te onthouden. Iedereen moet zoveel, vooral van zichzelf. Maar waarom? Omdat je het van huis uit meegekregen hebt? Omdat je nu eenmaal zo bent? Omdat het van je verwacht wordt? Je moet bijvoorbeeld aardig zijn, hard werken, foutloos werken, doorgaan enz. Maar je hoeft helemaal niet zo perfect te zijn zeggen de schrijvers, dat moet van jezelf, wees eens wat aardiger voor jezelf.

Ook wordt het eeuwige piekeren besproken. Wat ik een eye-opener vind, is dat blijkt dat ons gepieker maar 4% over dingen gaat waar we wel iets aan kunnen doen, de rest, dus 96%, is nodeloos gepieker!
Tijd maken is ook zoiets dat mensen te weinig doen. 'Tijd is aandacht. Lege tijd geeft ruimte voor nieuwe gedachten. Hollen is lekker als je daarna maar weer even kan stilstaan', melden de schrijvers onder andere.
Losleven betekent ook je kwetsbare kant durven te laten zien. Zeg het als het je allemaal teveel wordt, is het advies of zeg 'sorry' of 'ik weet het niet', 'ik snap het niet', durf dingen te vragen. Kwetsbaar zijn is vanbinnen blozen. Als je je kwetsbaar opstelt, zeg je in feite; ik heb iets nodig. Maar is dat erg? Door je kwetsbaar op te stellen toon je ook vertrouwen in de ander...

Mijn favoriete hoofdstuk is hoofdstuk VI getiteld Onaangepast. Manlief en ik hebben erg veel lol beleefd aan de uitspraak 'Pleurt op' van Jules Deelder. Te pas en te onpas riepen we 'Pleurt op' om vervolgens de slappe lach te krijgen. Alleen dat maakt het leven al los. Het betekent niet dat je iedereen ver weg wens maar zeggen de schrijvers;

'Het is zinvol om op sommige momenten 'Pleurt op' te denken of te zeggen. Je brengt er het gedoe en de drukte weer tot overzichtelijke proporties mee terug. Of bakent een grens af; hier ga ik geen aandacht en energie meer in steken. 'Pleurt op' als kernachtige verwoording van een gevoel over iets of iemand. Er zit een duidelijk besluit achter: zo, nu ga ik mijn eigen weg. En wat anderen daarvan vinden interesseert me niets. Even. Daarna weer wel, maar nu niet. Pleurt op.


Dankzij in gedachten 'Pleurt op' te roepen kunnen mensen wat bereiken als bijvoorbeeld iedereen zegt dat iets niet kan, of iets een stom idee is zoals Dafne Westerdorf ondervond die het Bofkontbos oprichtte, een verblijfplaats voor varkens op de zuidas van Amsterdam, waar ze ook het fenomeen 'varkensmassage' ontwikkelde.
En zo worden we langs allerlei aandachtspunt geleid waar we mogelijk iets aan hebben om tot een los leven te komen.

Het boek is in toegankelijke taal geschreven, geen moeilijkdoenerij, geen zweverige gedachtes, geen loodzware levenslessen maar wel punten die onze aandacht waard zijn, punten waar je over na kunt denken en als je wilt iets mee kunt doen, aan jou de keus. Een boekje om steeds op te pakken als je weer ondergesneeuwd dreigt te raken onder alle verplichtingen, het heilige moeten of weer te weinig tijd voor alles hebt enz.
Aan het eind van elk hoofdstuk staan vragen die je jezelf kunt stellen zodat je mogelijk een inzicht krijgt in je eigen handelen of hoe je het anders aan kunt pakken.
Het fijne van dit boek is dat niets moet, geen dwingende opdrachten, maar alles mag, het is inderdaad losleven!


ISBN 9789400501898 | Paperback | 224 pagina's | Lev. Uitgevers | maart 2014

© Dettie, 05 juni 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer: