Nancy Walburg

Toon alleen recensies op Leestafel van Nancy Walburg in de categorie:
Nancy Walburg op internet:
 

Getekend door de oorlog Getekend door de oorlog
Het oorlogsverleden van Kees Verhagen


Het boek begint met een voorwoord, waarin uitgelegd wordt hoe dit boek over de Tweede Wereldoorlog  tot stand gekomen is.

Kees Verhagen is 90 jaar oud op het moment dat hij zijn verhaal vertelt aan Nancy Walburg. Het is een biografisch verhaal, hetgeen betekent dat het per definitie al gekleurd is door de manier waarop Kees als jongen de oorlog beleefd heeft. Daarbij komt dat hij nooit eerder aan wie dan ook verteld heeft wat hem overkomen is. Sommigen dingen staan hem nog helder voor de geest, lijkt het, terwijl andere dingen weggezakt zijn achter een meer of minder doordringbare mist. Dat de verhalen door elkaar zijn gaan lopen, is ook niet verwonderlijk. Het was aan de schrijfster om er een lopend geheel van te maken. Daarbij was het nodig om informatie te zoeken, en ook genoemde plaatsen te bezoeken. Soms ging Kees mee. Zijn eigen verhaal staat in cursief afgedrukt.

Kees is al vanaf zijn twaalfde werkzaam bij een zeepfabriek. Doorleren was er niet bij, het gezin had geld nodig. Als de Duitsers Tilburg binnentrekken is Kees zestien jaar oud. Hij besluit zijn baan op te zeggen en zijn vader te gaan helpen. Naast het legaal leveren van stookhout aan fabrieken zijn vader en zoon druk met smokkelen. De stad ligt vlak bij de grens met België, het is niet verwonderlijk dat het gezin Verhagen – het mannelijke deel  – altijd al betrokken was bij smokkelpraktijken.

In de oorlog is het smokkelen alleen nog maar harder nodig, maar er wordt ook strenger gecontroleerd. Kees wordt verschillende keren gearresteerd, en dan naar diverse werkkampen gestuurd. De eerste keer dacht hij al dat hij het slecht had, maar Haarendael, nabij Vught, was veilig (heilig) vergeleken bij andere kampen. Soms wordt hij vrijgelaten, vaak ook weet hij te ontsnappen. Hij moet dan ook onderduiken, maar als dat hem er niet van weerhoudt te smokkelen, wordt hij ook weer opgepakt.

De verhalen die hij vertelt geven vast niet precies weer wat hij beleefd heeft. Maar dat hij door zijn avonturen voor het leven getekend werd, dat is niet moeilijk te begrijpen. Wat hem het meest gestoord heeft is het verraad van zijn buurtgenoten, de mensen die met de Duitsers heulden, de meelopers. Het heeft zijn vertrouwen in de mens voor altijd beschadigd, en dat is waar zijn kinderen en kleinkinderen mee hebben moeten leren leven. Kees is een oorlogsburgerslachtoffer. Het is voor hem te hopen dat het eindelijk vertellen over zijn ervaringen hem helpen in de jaren die hem nog resten.

Naast de verhalen van Kees staan de naspeuringen en opmerkingen bij het verhaal van Nancy’s hand in dit boekje. Ook vind je er foto’s.

Nancy Walburg (1976) heeft al vijf boeken op haar naam staan, waaronder het waargebeurde verhaal over haar twee jongste kinderen. Daarnaast heeft ze haar eigen promotiebureau en kan op deze manier al haar passies perfect combineren.


ISBN 9789078437284 | Paperback | 62 pagina's | B for BooksdistriBution | november 2015

© Marjo, 03 december 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer: