Iris Schaper

Toon alleen recensies op Leestafel van Iris Schaper in de categorie:
Iris Schaper op internet:
 

Sint-Jacobsroute Sint-Jacobsroute


Op weg naar Santiago de Compostella
Iris Schaper, Anke Benstem, Anja Kauppert, Silke Haas


"Al eeuwenlang ondernemen pelgrims de reis naar Santiago: sommigen voor de sportieve uitdaging, anderen als bedevaart, maar het vaakst om even te ontsnappen aan de drukte van alledag. Gewapend met een rugzak, wandelschoenen en een pelgrimsstaf passeer je grootse kathedralen, uitgestrekte velden en steile wijngaarden, rustieke bergdorpen en uitzonderlijke paleizen."

De pelgrimstocht naar Santiago de Compostella neemt in populariteit alleen maar toe, het is een zeer geliefde onderneming bij oud en jong. Het is natuurlijk ook een hele prestatie om deze vrij pittige route af te leggen en het einddoel, het graf van de apostel Jacobus te halen. Je hebt dan wel iets neergezet en laten zien dat het je aan wilskracht en doorzettingsvermogen niet ontbreekt. Bijna iedereen is euforisch als ze het plein voor de enorme kathedraal waar de schrijn van Jacob zich bevindt eindelijke kunnen betreden. Ze hebben het volbracht!

Wat maakt deze tocht zo aantrekkelijk? Hoe is deze route ontstaan? Waarom trekt het graf van Jacobus elk jaar duizenden pelgrims uit heel Europa? In het boek is daarover het volgende te lezen:

"Volgens een Spaanse legende zou Jacobus zeven jaar hebben gepredikt op het Iberisch schiereiland en in 44 na Christus in Jeruzalem zijn onthoofd. Zijn volgelingen - of een onbemande zeilboot - brachten zijn stoffelijk overschot naar Galicië. De bedevaart wordt al eeuwenlang ondersteund door de Kerk, onder meer door de aanleg van betere wegen en de bouw van kloosters, hospitia en herbergen voor de groeiende stroom pelgrims. Daarbij vervulden vooral de benedictijnen een belangrijke rol.  Hun kloosters ontstonden meestal aan een kruispunt van wegen. De geschiedenis van de Sint-Jacobsroute hing nauw samen met de bevrijding van Spanje van de Moren en met een toenemende aposteldevotie. Vandaag trekken pelgrims van over de hele wereld langs de Camino Francés van Roncesvalles in de Pyreneeën over de beroemde Puente la Reina naar het graf van de heilige Jacobus. "

Na het lezen van het bovenstaande is het ook begrijpelijk dat de route langs vele kathedralen en kloosters leidt.

De Camino Francés is de oudste route van de vele routes die naar Santiago de Compostella leiden. Je hebt bijvoorbeeld de Via Lemovicensis de route van Vézelay naar Roncesvalles, die dwars door Frankrijk loopt. De lange Via Turonensis, die vanaf Parijs, via Tours, Poitiers, Saintes  tot voorbij Bordeaux loopt, waarna deze uitmond op bovengenoemde Via Lemovicensis.  Ook starten er nog twee routes vanuit het zuiden van Frankrijk startend bij Le Puy-en-Velay of Arles.
Uiteindelijk sluiten deze vier routes allemaal aan op de oeroude weg door Spanje, de reeds eerder genoemde Camino Francés. Parallel aan deze route loopt de Camino de la Costa, die zoals de naam al aangeeft, langs de Spaanse kust loopt. Maar het eindpunt van al deze routes is het Santiago de Compostella. Al deze routes zijn globaal aangegeven op een overzichtskaart.


Dit fotoboek handelt uitsluitend over de Camino Francés, de route waar het allemaal mee begon. De route is opgedeeld in genummerde dagetappes en op het voorafgaande overzicht kunnen we het aantal kilometers die per dag afgelegd moeten worden zien evenals de plaats van vertrek en aankomst.  De foto's vertegenwoordigen de bezienswaardigheden per etappe.

We lezen niet over de ervaringen van de pelgrims zelf, we zien geen zwetende, voortsjokkende pelgrims op de foto's, - we zien ook geen slierten pelgrims door de landschappen lopen - op een enkele pelgrim na - . Wat we wel zien zijn de vele kathedralen en kloosters die aan de route liggen, van oudsher de opvangplekken voor de pelgrims. (Een jacobsschelp boven een deur bijvoorbeeld, gaf aan dat pelgrims welkom waren) Ook fraaie bruggen, kastelen, paleizen en bijzondere dorpjes waarvan de huizen de meest prachtige kleuren hebben, komen aan ons voorbij. Het Palicio episcopal in Astorga, ontworpen door Gaudi  springt er wat mij betreft uit, evenals de zeer sober ingericht kerk van San Martin in Frómista met een eenvoudig kruisbeeld en mooi stenen bankje.

De foto's zijn stuk voor stuk bijzonder en alleen al de prachtige uitklapbare foto (85 x 25 cm) van Las Médulas waar de zoektocht naar goud de meest grillige vormen heeft geschapen in het landschap is de aankoop van dit boek al waard evenals de schitterende foto van bijvoorbeeld het bergdrop Berdún aan de Camino Aragonés (de aanloop naar de Camino Francés).
Bij de foto's staat steeds een korte tekst die weergeeft waar het getoonde te zien is en enkele toelichtingen daaromtrent.
Achterin het boek staan een speciaal ontwikkelde en gedetailleerde reisatlas waarop de verschillende Sint-Jacobsriutes staan uitgestippeld.


Al met al is het een boek dat je het gevoel geeft zelf even op reis te zijn geweest. Het lijkt me een mooi cadeau voor iemand die de route wil gaan lopen of voor iemand die dat al gedaan heeft, om dankzij de foto's al de herinneringen aan de lange, zware maar o zo fraaie tocht op te halen.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789401437547 | Paperback | 320 pagina's | Uitgeverij Lannoo | oktober 2016
Afmeting 30 x 24 cm | Vertaald door Stijn Deblauwe

© Dettie, 20 november 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: