Frans de Waal

Toon alleen recensies op Leestafel van Frans de Waal in de categorie:
Frans de Waal op internet:

 

De aap uit de mouw De aap uit de mouw


over dieren, maar vooral over mensen
Frans de Waal



Veel gedrag wordt als exclusief menselijk gezien, maar een ieder die ‘de aap uit de mouw’ van Frans de Waal gelezen heeft, zal daar niet zo snel meer van overtuigd zijn. De Waal is opgeleid als bioloog en werkt als hoogleraar psychologie aan de Emory University in Atlanta. Door zijn jarenlange onderzoek naar gedrag van primaten is hij ook een expert op het gebied van menselijk gedrag geworden. Ons gedrag komt namelijk uiteraard niet uit de lucht vallen en is door duizenden jaren van evolutie ontstaan. Door nauwkeurige bestudering van o.a. chimpansees en bonobo’s, waarmee wij gemeenschappelijke voorouders delen, zijn er opvallende overeenkomsten in het gedrag van deze primaten en mensen aan het licht gekomen. Zo lijkt het misschien heel menselijk om iemand als zondebok aan te wijzen, maar telkens als een groep apen in gevangenschap bij elkaar worden gezet, wat heftige spanning oplevert, ‘verzamelt de ganse meute zich rond de arme zondebok, die in een hoek wordt geduwd en door de hele groep bedreigd.’ Wie herinnert zich niet zulke taferelen op het schoolplein of op zijn werkplek? Angst en frustratie wordt omgezet in saamhorigheid en gaat ten koste van een vrij willekeurig gekozen zondebok.
Zo staat dit boek vol met beschrijvingen van gedrag waarvan de mens dacht dat dat niet bij dieren voorkomt, bijvoorbeeld omdat het zogenaamd cultureel gedrag betreft. Ook dit soort gedrag komt echter bij dieren voor. Een bepaalde groep binnen één apensoort wast zijn voedsel, een soort aardappel, voor het te consumeren. Dit gedrag wordt reeds vijftig jaren doorgegeven aan de jongen. Soortgenoten die geen contact hebben met deze groep vertonen dit gedrag, het wassen van voedsel, niet.

Wij mensen lijken in ons gedrag vaak verdacht veel op dieren, en inzicht in de evolutionaire achtergronden van dat gedrag lijkt mij uitermate nuttig, ook en vooral met betrekking tot hoe wij met elkaar moeten en kunnen samenleven.


ISBN 9789025435547 | Paperback | 221 pagina's | Uitgeverij Contact | oktober 2010

© Cavendish, 06 april 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer: