Alex Bakker

Alex Bakker op internet:

 

Mijn valse verleden Mijn valse verleden
Het autobiografische verhaal van een man geboren als meisje


Alex Bakker werd geboren als jongste dochter in een protestants gezin in Drenthe. Op zijn achtentwintigste verandert hij van geslacht. Een nieuw begin, in het juiste lichaam. Hij stopt alles wat herinnert aan zijn oude leven letterlijk in dozen, om die nooit meer open te doen. Ruim vijftien jaar later heeft hij eindelijk de moed verzameld om zijn jeugd onder ogen te zien. In Mijn valse verleden gaat Alex Bakker op zoek naar de pijnlijke waarheid van vroeger. Hoe was het om verraden te worden door je lichaam, om onmetelijk jaloers te zijn op jongens, en om te beslissen dat alles anders moest?

Wat een geheugen heeft Alex Bakker, de auteur van dit bijzonder mooi geschreven autobiografische verhaal van een man, die geboren is als meisje. De gebeurtenissen die hij nog weet uit zijn kinderjaren en de puberteit zijn onvoorstelbaar gedetailleerd beschreven in dit boek. Zou dat gekomen zijn omdat hij, zoals hij het zelf zegt, vooral in zijn hoofd, in zijn geest bestond en hij zijn lichaam vooral niet wilde voelen of sterker nog dat hij dat vooral volledig wilde ontkennen. Alhoewel hij ook beschrijft dat hij dat pas veel later begreep:

Ik ben alleen maar ogen en oren. In de gangen van school, in de leslokalen, op het plein. Ik zie en ik hoor. De anderen, de jongens en de meisjes, lopen om me heen en praten tegen mij, met mij, ik zie ze en ik hoor ze. Pas als iemand mij per ongeluk aanraakt, schrik ik op en weet ik weer dat ook ik stoffelijk ben, dan ik ruimte inneem. Maar dat gebeurt zelden. Wij zijn geen aanrakers. We doen niet aan intimiteit. Dat is maar goed ook. Ik wil alleen nog maar geest zijn.


Het boek is opgebouwd uit fragmenten uit het heden en uit het verleden. De fragmenten uit het verleden beschrijven de worsteling die Alex doormaakt met de gedachte dat zijn lichaam niet hoort bij wie hij is. Het is het lichaam van een meisje en één ding weet hij zeker, hij is geen meisje. De manier waarop Alex de lezer vervolgens meeneemt in zijn gedachten is zo bijzonder dat je als lezer heel goed begint te begrijpen dat hier geen sprake is van iets vreemds, maar van iets heel vanzelfsprekends. Ik zelf heb misschien weleens gedacht, hoe zou het zijn om een jongen te zijn, maar ik heb nooit gedacht, ik weet eigenlijk zeker dat ik een jongen ben. Als die gedachte zich, zoals bij Alex steeds aan je opdringt, dan is er toch zeker wel iets aan de hand als je lichaam je het tegenovergestelde vertelt.

Hoe mooi beschrijft Alex het proces en hoe diep neemt hij de lezer daar in mee. Het kan bijna niet anders of hier ontstaat begrip en medeleven. Natuurlijk, denkt de lezer, moet jij zorgen dat je lichaam gaat passen bij wie je voelt dat je bent. Ik heb dit nog nooit zo sterk ervaren als bij het lezen van dit boek. In documentaires over dit onderwerp wordt vaak de technische lichamelijke verandering die nodig is belicht. In dit boek lezen we voornamelijk de geestelijke verandering die optreedt als het lichaam eindelijk in harmonie is met de geest. Toch kan Alex het allemaal zelf ook maar moeilijk accepteren, maar ten slotte kan hij voor zichzelf maar één antwoord bedenken:

Ja, ik moet dit accepteren. Dat ik niet als meisje geboren had willen worden. Dat is altijd jaloers zal zijn op mannen. Waarom had ik dat nooit eerder willen voelen? Omdat ik me dan voortdurend zo had gevoeld zoals nu, hier, op de vloer.

 
Dit is een boek, dat niet alleen lotgenoten, hun familieleden en hulpverleners zouden moeten lezen, maar eigenlijk iedereen.

Alex Bakker (1968) is historicus en woont in Amsterdam en Berlijn. Hij werkt als tekstschrijver, redacteur en researcher voor documentaires. Mijn valse verleden is zijn debuut.


ISBN 9789046808986 | Paperback | 192 pagina's | Nieuw Amsterdam | maart 2015

© Ria, 22 september 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer: