Raúl Saez Scheihing

Toon alleen recensies op Leestafel van Raúl Saez Scheihing in de categorie:
 

Stomme sommen Stomme sommen
Mijn boek over dyscalculie


Dit boek gaat over stomme sommen, over altijd wél je best doen met rekenen, maar het nóóit echt snappen, over altijd maar moeite hebben met klokkijken of inschatten hoe veel iets precies is. Dit boek gaat over dyscalculie. In vergelijking met dyslexie een vrij onbekende stoornis, maar toch heeft vijf procent van de kinderen het. Een van die kinderen is Raúl. Raúl is twaalf jaar, en schreef, omdat er nog zo weinig bruikbare boeken over dit onderwerp zijn, dit boek, samen met zijn moeder Ellie.
Wáárom het zo belangrijk is dat er zo’n boek kwam illustreert Raúl in het eerste hoofdstuk:

“Reactie van mijn neef, die meester in de rechten is (dus niet echt dom);
Raúl: ‘ Ik ben een boek aan het schrijver over dyscalculie’
Neef; ‘Oh, echt? Wat leuk! Enne, wie is die dyscalculie dan?’


Behalve de neef van Raúl weten vreemd genoeg ook veel meesters en juffen nog weinig over dyscalculie. Terwijl dat wel belangrijk is, want als het herkend wordt kun je veel beter geholpen worden met rekenen.
Eerst maar even wat dyscalculie niet is. Je hebt het niet als je voor álle vakken erg je best moet doen om een voldoende te halen, of als je in groep vier zit en je kunt nog niet alle tafels goed, of als je je niet goed kunt concentreren zodat je de uitleg mist en daardoor de sommen niet lukken.
Je hebt wél dyscalculie als het rekenbeeld niet past bij de rest van je ontwikkeling. De rekenproblemen moeten ernstiger zijn dan je bij dit specifieke kind zou verwachten, en de rekenachterstand moet groot zijn. Deskundigen noemen een achterstand van minimaal twee jaar aan het einde van de basisschool.

Om te kunnen rekenen moet je eigenlijk heel veel verschillende dingen kunnen. Je moet kunnen tellen. Je moet snappen dat drie minder is dan vijf. Je moet weten dat het cijfer 1 in het cijfer 15 iets anders is dan 1 in het cijfer 145. Je moet kunnen optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. Je moet wat je geleerd hebt kunnen automatiseren, bijvoorbeeld bij tafels, zodat je er niet iedere keer meer lang over hoeft na te denken. Voor al die dingen heb je verschillende gebieden van je hersens nodig, en bij mensen met dyscalculie werken deze gebieden anders of minder goed.

Raúl vertelt hoe lang het bij hem duurde voor ze daar achter kwamen, en hoeveel ruzie hij had met zijn moeder omdat hij echt wel zijn best deed, en alsmaar moest oefenen, terwijl het steeds toch niet lukte. Tot ze erachter kwamen dat hij wel zijn best deed maar hij het écht niet kon. Juist dat vroeg ontdekken is belangrijk omdat kinderen als het alsmaar niet lukt soms faalangst ontwikkelen. Bij rekenen is, anders dan bij andere vakken, een antwoord of goed, of fout, zodat je snel véél fouten maakt. Je kunt zo bang worden voor die fouten dat je geen sommen meer durft te maken, of dat je bijvoorbeeld, zoals bij Raúl gebeurde, hoofdpijn krijgt, of buikpijn.

Als uit testen blijkt dat een kind dyscalculie heeft zijn er diverse methodes, en hulpmiddelen die het kind en de onderwijzer kunnen helpen. Bijvoorbeeld een rekenmap met beeldopgaves van sommen, een tafelkaart, en afspraken over wanneer er een rekenmachine gebruikt mag worden. Of gewoon een simpele ordening van de sommen, dus niet alle sommen dwars door elkaar, maar soort bij soort. Met Raúl ging het, na de ontdekking dat hij dyscalculie had steeds beter... Mét hulp van zijn juf, zónder hoofdpijn, en mét een goede Cito toets, zodat hij naar de school kon waar hij graag naar toe wilde. En ik denk dat na het lezen van dit boekje nu zélfs zijn neef weet wat dyscalculie is.

Wat goed toch dat er dit soort boekjes zijn. Raúl… als je dit leest… klasse!!!
En complimenten (ook voor je moeder ), want het is een duidelijk en toegankelijk boekje geworden, zowel geschikt voor kinderen als voor hun ouders. En vooral voor juffen en meesters. In iedere klas zitten gemiddeld twee kinderen met dyscalcullie, en het is belangrijk dat die herkend worden. Niet omdat die kinderen dan allemaal maar meteen een labeltje moeten hebben, maar wel omdat er véél meer lukt als er net iets anders mee omgegaan wordt.  


ISBN 9789085606024 | Paperback | 78 pagina's | niño | september 2011
Leeftijd: 9+

© Willeke, 26 september 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer: