Erik Buelens

  Categorie: Psychologie - Hulpboeken

De Gilles de la Tourette Survivalgids De Gilles de la Tourette Survivalgids


illustraties: Josine van Schijndel
tekst: Annick Beyers (schrijfster) & Eric Buelens (psycholoog)

In het boek wordt het syndroom behandeld dat George Gilles de la Tourette voor het eerst beschreven heeft en daarom is de aandoening naar hem vernoemd.

Allereerst worden de samenstellers van het boek voorgesteld en de mensen - een neuroloog en kinderpsychiater - evenals de Vlaamse vereniging Gilles de la Tourette, die hun medewerking aan dit boek verleend hebben. Daarna krijgen we te lezen wat het syndroom precies is. Veel mensen denken bij het horen van de naam van dit syndroom vaak alleen maar aan één variant van deze aandoening die het meest bekend is en dat is schuttingwoorden roepen en/of schelden. Maar deze vorm komt maar heel weinig voor.

Er is overigens pas sprake van Gilles de la Tourette als een kind meerdere bewegingstics heeft zoals heel veel met z'n ogen knipperen of de vingers kraken, zichzelf slaan, ruiken aan dingen of mensen enz.  en één vocale tic (steeds keel schrapen, kuchen en dergelijke) vertoont.
Vaak hebben deze kinderen ook erg last van geluid, zo horen alles! Alsof er een fanfare door hun hoofd marcheert.
Met nadruk wordt gesteld dat degene die dit syndroom heeft alle handelingen niet met opzet doet, het is de dwanggedachte die maakt dat het kind de handeling of het geluid móet maken. Als het kind verboden wordt om aan die tic toe te geven wordt het erger, wordt het nóg moeilijker om het niet te doen. Mooi is de uitleg van deze dwanghandeling. "Het is net als bij jeuk voelen op een plek waar je niet bij kunt, het lijkt net alsof de jeuk dan steeds erger wordt, totdat er iemand op die plek krabt." Bij een dwanghandeling werkt het precies hetzelfde, pas als de handeling gedaan is, is de 'jeuk' over.

Ook  wordt aangeraden om het kind te laten vertellen dat hij of zij  dit syndroom heeft dan snappen mensen waarom het kind dat geluid of die bewegingen maakt. in het boek staan allemaal tips over het houden van een spreekbeurt over dit syndroom maar ook voorbeelden hoe een kind reageren als iemand vervelende opmerkingen maakt. Bijvoorbeeld een korte tekst uit het hoofd leren dat vertelt over Tourette. dat haalt het taboe weg en maakt alles open.


Op een overzichtelijke, vriendelijke, heldere toon wordt aan het kind uitgelegd wat de aandoening precies inhoudt, welke varianten er zijn, hoe de diagnose gesteld wordt en hoe de arts of psycholoog alle informatie kan geven.
Ook kun je lezen hoe het kind, de ouders, leerkrachten en/of begeleiders  kunnen leren met het syndroom om te gaan en bij wie en waar je hulp kunt zoeken... Dit laatste is vrij belangrijk want de aandoening kost veel energie. Dankzij de tics kunnen kinderen zich bijvoorbeeld slecht concentreren of zijn traag. Ook kan het zijn dat het kind slecht kan slapen dankzij het syndroom etc.
Kortom, een uitstekend boek vol nuttige informatie over dit syndroom. Met dit boek kan een kind uitstekend leren overleven in dat lastige Gilles de la Touretteland.

Zie ook het interview met Erik Buelens gehouden door Vicky Houck gericht op het onderwijs waarin heel duidelijk wordt uitgelegd wat het Tourette syndroom  is.


ISBN 9789462343436 | Paperback | 168 pagina's | Uitgeverij Abimo | maart 2015
Leeftijd 10+

© Dettie, 05 juli 2015