Aleksandra Machowiak

Toon alleen recensies op Leestafel van Aleksandra Machowiak in de categorie:
Aleksandra Machowiak op internet:

 

D.E.S.I.G.N. D.E.S.I.G.N.


tekst: Ewa Solarz
illustraties: Aleksandra en Daniel Mizielinski


Vaak sta je er niet eens zo bij stil dat alle voorwerpen in huis zoals bijvoorbeeld stoelen, tafels, gordijnen, bestek, lampen en computers ooit eens door iemand ontworpen zijn maar toch is het zo. Ontwerpers bedenken hoe die dingen moeten worden gemaakt en hoe ze eruit moeten zien. "Als het product dat hij heeft ontworpen praktisch, comfortabel en gebruiksvriendelijk is en bovendien ook mooi, dan is het hem gelukt om een goed design te creëren. Want het woord design betekent niet alleen ontwerpen, maar ook het resultaat ervan: het ontwerp." Dankzij dit boek kun je kennismaken met 70 voorwerpen die bedacht zijn door belangrijke en bekende ontwerpers.


Het ontwerp van dit boek is ook bijzonder, daar is eveneens goed over nagedacht. Op elke twee pagina's wordt een ontwerp getoond. daarbij kun je door middel van icoontjes in één oogopslag zien in welk jaar en van welk materiaal het ontwerp is, wat de functie van het ontwerp is, uit welk land de ontwerper komt en wat de naam van het ontwerp is. Verder zien we op de pagina's duidelijke tekeningen van het ontwerp en de ontwerper zelf.

Het boek begint met de Thonetstoel, (model 14 of bistro) ontworpen in 1859 door Michael Thonet. Ook al weet niet iedereen dat het een Thonetstoel is, toch kennen we bijna allemaal die stoel wel. Het is ook de eerste stoel die in massaproductie gemaakt werd, daardoor was de stoel ook goedkoop en kon iedereen hem aanschaffen. Het vervoer van deze stoelen was ook makkelijk en eveneens niet duur. De stoel bestond namelijk uit zes losse onderdelen en een paar schroefjes. Deze onderdelen konden heel makkelijk verpakt worden in pakketten van een kubieke meter. Als dat geen slim ontwerp is!  De stoel is nog steeds te koop en er zijn al meer dan 50 miljoen exemplaren van verkocht.
Op de tekeningen zie je o.a. de zes onderdelen van de stoel, hoe de stoelen verpakt werden en de stoel zelf natuurlijk.


In chronologische volgorde, te beginnen bij het oudste ontwerp, maken we zo verder kennis met allerlei bijzondere desginvoorwerpen.
Ook 'onze' Rietveldstoel ontworpen in 1918 komt er in voor waarbij verteld wordt hoe het komt dat Gerrit Rietveld zijn stoel de kleuren rood, blauw en geel gegeven heeft.  Erg apart is ook het verhaal over Marcel Breuer en hoe hij op het idee kwam van zijn stoelen gemaakt van metalen buizen.
Aanvankelijk zijn het vooral veel meubelen die getoond worden met een enkele uitschieter als de 'vaas' genaamd Savoy van Alvar Aalto, ook deze kent iedereen. De 'vaas' ziet er nu nog steeds heel modern uit maar is al ontworpen in 1936! Alvar Aalto wilde het geen vaas noemen. 'Je kunt het ontwerp gebruiken zoals je zelf wilt' zei hij daarover. Later komen er meer diverse onderwerpen in beeld zoals vloerkleden, lampen, bestek, kinderhuisjes, afdruiprekken, behangpapier om in te kleuren etc.


Leuk om te lezen is ook hoe de ontwerpers op hun idee voor ontwerp kwamen. De een zag een gevlochten fruitmandje van repen berkenbast en vond dat zo mooi dat hij een stoel in dezelfde techniek ontwierp. De ander ( Ingo Mauer) zag een kroonluchter vol kristallen en ontwierp daardoor zijn Zettel'Z 5 lamp. Het is een lamp geworden waarbij de kristallen zijn vervangen door blaadjes papier met korte teksten. Je koopt de lamp samen met een pak losse blaadjes waarvan sommige beschreven zijn. Op de lege vellen kun je zelf wat schrijven.
Marcel Wanders vond het stucwerk van het plafond in zijn oude huis zo mooi dat hij het zijn hemeltuin noemde. Hij vond het moeilijk om van zijn 'tuin' afscheid van te nemen toen hij ging verhuizen. Daarom ontwierp hij een lamp die hij skygarden (hemeltuin) noemde. Van buiten is het een eenvoudige halve bol, van binnen geeft het de plafondtuin weer.
En zo heb je kapstokken van staal die eruit zien als hertengeweien, vloerkleden die er uitzien als geknipte kanten kleedjes, boekenkasten die er als gestapelde wolken uitzien, een vloerkleed dat op een grasveld met enorme grassprieten lijkt en citruspers die er als een inktvis uitziet en nog véél meer handige, slimme, gekke en prachtige ontwerpen.

Het boek eindigt met het ontwerp uit 2011 van Martí Guixé, een kast getiteld Free Port (Vrije haven) de kast lijkt op willekeurig op elkaar geplaatste kasten, sommige lijken zelfs te zweven. Maar Guixé ontwierp ook grappig plakband en bedenkt ook apart dingen met voedsel. In plaats van een boterham met tomaat bedacht hij de tomaat gevuld met brood en beleg!

Kortom, mede dankzij de tekeningen en de verhalen is het een erg leuk, vermakelijk en informatief boek geworden. Een aanrader voor jong en oud die in kunst en design geïnteresseerd is.


ISBN 9780987669643 | Hardcover | 172 pagina's | Uitgeverij Book Island | maart 2013
Leeftijd vanaf 6 jaar

© Dettie, 21 maart 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: