Marneta Viegas
De toverdoos
illustraties: Nicola Wyldbore Smith
tekst: Marneta Viegas
Dit boek staat vol met verhalende meditaties voor kinderen. Elk verhaal beslaat één pagina met daarnaast een paginavullende afbeelding. In totaal staat er voor elke week een meditatie in. De 52 verhalen hebben ieder een eigen thema. Er staan aandachtsmeditaties in, meditaties om het zelfvertrouwen te versterken, om rustig en kalm te worden, om vrolijk te worden enz.
De verhalen zelf zijn prettig, de ene keer is het bijna pure peptalk, de andere keer voornamelijk een ademhalingsoefening of een oefening om dingen positief te ervaren. Onderaan elk verhaal staat het onderwerp vermeld in de vorm van een affirmatie (positief zinnetje).
In het titelverhaal wordt gevraagd aan het kind om de ogen dicht te doen, heel stil te zijn, diep adem te halen en zich te ontspannen.
Daarna mag het kind een prachtige, glinsterende toverdoos in zijn hoofd bedenken. Het licht spat van de doos af en dat geeft een heel vrolijk en gelukkig gevoel.
De verhalenverteller vraagt dan of het kind een vraag kan bedenken die aan de toverdoos gesteld kan worden. Het kan elke vraag zijn, iets wat het kind dwars zit of waar het kind zich zorgen over maakt of niet zeker van is enz. Binnen in de toverdoos zit een voorwerp dat het kind zal helpen een antwoord te vinden op de vraag.
Gevraagd wordt om, in gedachte, de doos open te doen en te voelen wat er in zit. Hoe voelt het? Koud, warm, zacht, hard?
Dat voorwerp zal het antwoord op de vraag zijn. Het kind moet het voorwerp net zolang aanraken tot het antwoord daar is. Als het kind alles niet helemaal duidelijk is moet het nadenken wat het voorwerp kan betekenen. Vaak valt na een tijdje erover nadenken alles op zijn plaats.
Deze meditatie kan vaker gedaan worden en elke keer als het kind de toverdoos open zal doen, kan het voorwerp anders zijn.
In het voorwoord staat dat je na een meditatie samen met het kind kunt bespreken hoe het verhaaltje ervaren is. Bijvoorbeeld wat zag het kind, wat voelde het kind, klopt het beeld bij het plaatje in het boek? enz.
Op zich vind ik het een enorm goed idee om kinderen met meditatie te leren omgaan, het kan ze helpen zichzelf sterk en evenwichtig te maken. Ook kan het een rustig ankerpunt in onze vrij hectische wereld betekenen. Maar er zijn ook een paar puntjes van kritiek.
Persoonlijk vind ik de taal te moeilijk voor een kind van 5. Woorden als verbeeldingskracht, getalenteerd, fortuinlijk, voortreffelijk, beheerst, positief, bedachtzaam, individu, artistiek e.d. zijn onbegrijpelijk voor zulke jonge kinderen. Oudere kinderen zullen het denkelijk wel begrijpen.
Het zou prettig zijn als bij de verhalen een leeftijdsaanduiding werd gegeven zodat je gerichter, passend bij de leeftijd van het kind, het verhaal kunt vertellen.
Ook mis ik een CD bij het boek. Hoewel het mogelijk is dat een meditatie heftige gevoelens kan oproepen kan ik me goed voorstellen dat een wat ouder kind deze verhalen liever alleen beluistert en zelf wil bepalen welk verhaal het op dat moment nodig heeft. Ook zijn er niet altijd vertellers/voorlezers voorhanden en lezend mediteren is nu eenmaal moeilijk zo niet onmogelijk.
Toch ben ik wel heel positief over het boek, het is goed doordacht en het zal kinderen zeker helpen om te leren hoe ze rustig, positief, flexibel en met zelfvertrouwen met dingen om kunnen gaan. In deze woelige tijd vol prikkels is dat wel zo handig!
Marneta Viegas geeft al jaren meditatieles aan volwassenen en kinderen. Ook leidde zij haar eigen productiebedrijf voor kindertheater.
ISBN 9789020209860 | Hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij AnkHermes | oktober 2013
Vertaald door Engelien Scholtes, Leeftijd 5+
© Dettie, 07 oktober 2014