Ilona Lammertink

 

Pientje krijgt een eetmachientje Pientje krijgt een eetmachientje
Bobbels & Bubbels


Pientje wil het liefst elke dag spaghetti met appelmoes eten. Groentes vindt ze heel vies. Maar mama zegt dat ze die toch moet eten, dat is goed voor haar, anders wordt ze niet groot, gezond en sterk. Dus daar zit Pientje dan met een bord vol worteltjes voor zich en ze is heel boos, want ze mag pas haar toetje pakken als de worteltjes op zijn. Als mama even niet kijkt geeft ze gauw de worteltjes aan de hond. En zo verzint Pientje elke keer wat als ze iets moet eten wat ze niet lust of niet kent. 
Maar op een dag komen opa en oma en oom Pim. Oom Pim is uitvinder en als hij merkt hoeveel moeite Pientje met groente eten heeft, maakt hij voor haar een prachtig eetmachientje. Zo leert Pientje spelenderwijs al dat 'enge, vreemde, vieze' eten te proeven en te waarderen.

Dit verhaal kan een opening zijn of een aanleiding geven om met peuters en kleuters te praten die niet of moeilijk eten. Bij het verhaal staan allemaal vrolijke tekeningen in kleur zodat het niet al te zwaar wordt allemaal. De eetmachine is erg grappig maar natuurlijk niet realistisch. Maar... bedacht ik me, je kunt misschien wel samen met kinderen bedenken wat voor eetmachine zij kunnen maken, bijvoorbeeld met doosjes met daarin een aardbei of een radijsje en nog veel meer dingen en dan de kinderen dat laten proeven en/of  laten raden wat het is. Je kunt daarvan met een beetje fantasie een heel spannend spel maken.

Achterin het boek is een 'bijsluiter' afgedrukt die vol informatie en tips voor ouders en begeleiders staat.
Je kunt daarin o.a. lezen wat eventueel de oorzaak van dat slechte eten kan zijn en hoe je kunt voorkomen dat elke maaltijd een drama wordt.

Veel kinderen vinden bijvoorbeeld eten wat ze niet kennen nogal griezelig, ze zijn er een beetje bang voor.
Je kunt dan een kind bijvoorbeeld mee laten helpen bij het koken zodat al dat eten niet meer zo vreemd is. Of versier het eten leuk, door gezichtjes te maken, met bijv. haren van wortelsliertjes.

Een kind net zo lang laten zitten tot het zijn of haar eten op heeft, werkt meestal niet goed. Ook appelmoes of ander lekkers door het eten te roeren is niet raadzaam, zo leert het kind nooit aan de smaak van groente wennen.

Om het toch die gezonden dingen te laten eten kunnen ouders/begeleiders allemaal plaatjes van eten in een boekje plakken en daarna aftekenen  af of een stickertje erbij plakken als een kind die groente of dat fruit gegeten heeft. Na bijv 10 stickers kun je als beloning samen koekjes gaan bakken of iets anders leuks gaan doen. En zo is er nog veel meer aan tips en informatie te lezen.

Kortom, een informatief en vriendelijk opgesteld boek dat mogelijk helpt om moeilijke eters groenten te leren proeven en gezond te leren eten.


ISBN 9789044819809 | Hardcover | 32 pagina's | Clavis Uitgeverij | augustus 2013
Leeftijd: 4+

© Dettie, 07 september 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: