Dawn Huebner

Toon alleen recensies op Leestafel van Dawn Huebner in de categorie:
Dawn Huebner op internet:

 

Wat kun je doen als je te veel moppert Wat kun je doen als je te veel moppert


Een help-oefenboek voor kinderen


Het boek begint met een introductie voor ouders en verzorgers. In deze introductie wordt verteld wat verstaan wordt onder 'vaak mopperen' van een kind.  Een kind dat vaak moppert heeft een negatieve kijk op dingen. Deze kinderen kunnen zich erg opwinden over van alles. Bijvoorbeeld dat het aardbeienijs uitverkocht is of dat het vriendje niet kan komen spelen etc. Ze gaan dan mopperen of mokken, ze maken van een mug een olifant.
In deze introductie wordt ook duidelijk het verschil aangegeven tussen negativiteit en droefheid of depressie.
Kinderen met een negatieve kijk hebben de neiging zich altijd te richten op wat verkeerd is, ook als er genoeg goed is. Het kind na een dag vol leuke activiteiten pruilen omdat die dvd niet gehuurd wordt. Of als ze trek in kaas hebben op brood en het is er niet, enorm lopen mopperen ook al is er wel pindakaas wat ze ook heel lekker vinden. Voor ouders is het ook moeilijk om geduld te bewaren als er altijd wel iets is waar op gemopperd wordt.
Dit boek is bedoeld voor deze kinderen (en ouders). 'Het doel is deze kinderen iets te leren over negativiteit en hen te motiveren er iets aan te doen zodat ze wat veerkrachtiger worden bij teleurstellingen. Er wordt geprobeerd ze hulpmiddelen aan te reiken die ze nodig hebben om zich op het positieve te richten in plaats van te blijven hangen in negativiteit.'
In de introductie staat hoe je als ouders kunt handelen. Dat is o.a. niet proberen het kind van zijn negatieve gedachten af te brengen maar het negatieve te benoemen. Zeggen 'Je bent behoorlijk van je stuk.' of 'Goh, dat zit je behoorlijk dwars, hè?' Dat is ook het kind aanmoedigen bij elke stap in de goede richting en humor te gebruiken op een vriendelijke manier.
De methodes in dit boek zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapie die veel door therapeuten wordt gebruikt. Ze zijn aangepast voor het gebruik bij kinderen van 6 tot 12 jaar.


Het boek begint met uitleg aan kinderen over wat negativiteit is, welke obstakels (hordes) ze tegen kunnen komen en hoe ze deze hordes kunnen nemen of weghalen. Ze kunnen kijken naar goede en slechte kanten van dingen en die opschrijven. Bijv. als ze winkeltje willen spelen en hun zusje wil per se schooltje spelen. Ze kunnen dan boos worden en mopperen maar ze kunnen ook de goede en slechte kanten daarvan bedenken en opschrijven. Ze kunnen mensen tekenen die meestal negatief zijn en mensen die meestal positief zijn en het verschil zien.
Er wordt verteld aan het kind dat het negatief dénkt, alsof het negatieve onder een vergrootglas ligt en uitvergroot is. Ze kunnen door oefenen leren om positief te denken en dit boek helpt daarbij.
Het maakt dat een kind meer flexibel gaat denken en zich niet meer blind staart op het negatieve maar leert zien dat er daarnaast ook andere dingen zijn die net zo leuk, mooi of zelfs beter kunnen zijn. Het kind leert anders, ruimer te kijken naar dingen en daardoor wordt zijn of haar leven makkelijker en gelukkiger.

Het boek staat vol met tekeningen, oefeningen en opdrachtjes die kinderen kunnen doen om positiever met dingen te leren omgaan.
Denkelijk kan een kind deze opdrachten niet alleen te doen. Misschien de wat oudere kinderen wel maar kinderen van zes zeker niet omdat daarvoor de gebruikte taal te moeilijk is en uitleg vereist. Het kind wordt ook geadviseerd om enkele coaches te zoeken die hem of haar kunnen helpen om niet steeds in een negatieve houding of gedachte te schieten. Er kan een gebaar afgesproken worden of een woord of een zin zodat het kind even herinnerd wordt aan waar het mee bezig is (negatief) en dat het ook anders kan (positief). Het zal voor beide partijen hard werken worden maar wel de moeite waard zijn. Duidelijk wordt gesteld dat verdrietig zijn over iets wat anders is dan negatief denken en handelen.


Het boek geeft heldere handreikingen aan ouders, opvoeders en het kind. Alles wordt goed uitgelegd maar in mijn ogen had de taal wel meer kindgericht mogen zijn. Er wordt in een vrij volwassen en serieuze taal gesproken. Misschien raar om te melden over een boek dat over vaak mopperen gaat, maar van mij had wat meer humor in de oefeningen en de taal gemogen.
Verder, is het een prima, inzichtgevend boek.

Wat kun je doen als je vaak moppert verschijnt in een serie help-oefenboeken voor kinderen in de basisschoolleeftijd.


ISBN 9789085605720 | Paperback | 88 pagina's | niño | juni 2010

© Dettie, 24 april 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer: