Jan Vangansbeke

Toon alleen recensies op Leestafel van Jan Vangansbeke in de categorie:
Jan Vangansbeke op internet:

 

Grote recepten voor kleine chefs Grote recepten voor kleine chefs


70 (h)eerlijke recepten voor het hele jaar
Jan Vangansbeke

Het hele jaar koken met de producten die dan voorradig zijn, dat is een goed idee. In het overzicht waarmee het boek begint, waar de recepten op maand staan ingedeeld, lijkt dat idee gevolgd te worden: radijsjes in april, rode kool in oktober. Maar toch ook niet: want brandnetels in november? Hazelnoten in april?
Jammer, een gemiste kans dus.


Na een inleiding met informatie overde praktische kant van het koken, komen de recepten.
Die zijn echt voor geoefende koks, of zij die dat willen worden: geen dagelijks werk!
Het is welzeker een prachtig vormgegeven boek, bedoeld voor jonge koks. Dat zegt de titel, en de manier waarop de recepten geïllustreerd worden, met grappige kleurrijke tekeningetjes speelt daar wel op in. Daar is over nagedacht: peren lachen je letterlijk toe, een aardappel geniet van het schoonborstelen en een radijs zoekt zijn vriendje (die in de soep verdwenen is).
Door de aanwijzingen te combineren met die tekeningetjes is het goed duidelijk gemaakt wat de jonge kok moet doen. Het is ook ruimtelijk weergegeven, daar mankeert niets aan. Maar als je dan toch de ruimte hebt, waarom zijn de lettertjes dan zo klein?

Je gaat er bij gebruik van een kookboek van uit dat betreffend boek open naast je, of in de buurt ligt, en dat je dan makkelijk moet kunnen zien wat de volgende stap is. Als je er een loep bij moet pakken werkt dat niet. En de tekeningetjes alleen zijn niet genoeg, je moet toch ook de tekst lezen.
Het idee dat je hebt als je dit boek goed bekeken hebt is dat men een kookboek voor volwassenen heeft genomen en dat met wat kunstgrepen heeft omgevormd tot een kookboek voor kinderen.
Ik ben bang dat het zo niet werkt. Maar voor de oudere kok is het een prima boek, waar ik graag eens kom eten!


ISBN 9789462341456 | Hardcover | 182 pagina's | Uitgeverij Abimo | maart 2014
Vertaling uit het Frans door Natascha Loontjens Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 09 april 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Grote recepten voor kleine chefs Grote recepten voor kleine chefs


70 (h)eerlijke recepten voor het hele jaar
Jan Vangansbeke (red)


Het boek is samengesteld voor kinderen vanaf 8 jaar en geeft inderdaad recepten voor het hele jaar.
Op de eerste twee pagina's zie je een 'kalender' met alle maanden van het jaar. Op die 'kalender' staan de namen van de te maken gerechten passend bij die tijd van het jaar. De kalender, en recepten, beginnen bij de maand maart, de maand waarin de vrolijke lente begint.

Elk recept staat verspreid over twee pagina's weergegeven. Linksboven zie je in een gekleurd kadertje of het een voorgerecht, hoofdgerecht of dessert is. Daaronder staat de maand, de voorbereidingstijd en de bereidingstijd vermeld.
Bovenaan in het midden van de linkerpagina kunnen we zien hoe het gerecht heet en welke variaties je op het gerecht kunt maken.
Daaronder, in een smal kader,  staan de ingrediënten benoemd én getekend.
En daaronder begint de uitleg met erg duidelijke, fraaie, soms grappige tekeningen erbij. Op de rechterpagina gaat de uitleg met de afbeeldingen verder.

Het eerste recept is een uientaart, iets wat ik zelf nog nooit gemaakt heb. Maar als ik het zo lees moet het heel goed te maken zijn. Grappig is ook dat er aanwijzingen bij staan voor het pietje-precies. Die kan als hij of zij dat wilt de uien in ringen snijden en zachtjes de uien bakken. Ze kunnen dan in een andere pan de plakjes venkel bakken. De wildebrassen mogen uien en venkel bij elkaar gooien en samen bakken.
Het resultaat lijkt me erg lekker, toch eens proberen...

Bij de steak met morieljes was ik wel benieuwd. Een goede steak bakken is een hele kunst. Hoe zullen ze dat uitleggen? Niet dus.
Er staat alleen dat je niet moet vergeten te vragen hoe je gasten de steak willen bleu, a point, saignant of bien cuit... Wat die woorden betekenen staat er ook niet bij. Toch wel een minpuntje.
Tweede minpuntje is dat rauwe morieljes giftig zijn, dat staat ook in het boek vermeldt, je mag ze alleen eten als ze verhit zijn, bovendien moeten er twee glazen witte wijn door de saus. Niet echt geweldig voor een kinderkookboek.
De minpuntjes stapelen zich helaas verder op.

In het recept Gestoofde erwtjes wordt gebruik gemaakt van 1,5 kilo gedopte erwtjes (niet uit blik dus). Die erwtjes moet het kind wel eerst zelf doppen. Hoe dat doppen moet staat er niet bij. Trouwens, voordat een kind anderhalve kilo erwten bij elkaar gedopt heeft, is het wel een uurtje verder, dat is voor een kind best een pittige klus.
Ook staat er in een ander recept, 'stoof de waterkers in de pan' zonder verdere uitleg. Weet een kind wat stoven is?
Of... maak een raster in het vruchtvlees van de mango. Op de tekening zie je een plakje met daarop wat blokjes, weet een kind wat een raster is?
Of... de hoeveelheid lasagnebladeren is afhankelijk van je schotel en het aantal gewenste lagen (lekker duidelijke voor een kind)
Of... ingrediënten 1 citroen. Meng de olijfolie met de honing en de citroen in een kommetje... het sap van de citroen? Of plakjes citroen?
Of... ingrediënt, de zeste van 1/2 citroen. Wat is zeste? Ik neem aan als ik het recept lees dat het geraspte citroenschil is. Maar hoe je die zeste moet maken staat er ook niet bij.
Of... scheid het eiwit van het eigeel. Zonder verdere uitleg.
Of... Ontvel de tomaten... Weet een kind hoe dat moet?

Gebruik van pannenlappen en hoe je dingen moet afgieten zonder je te verbranden en dergelijke wordt ook niet vermeld.
Ik veronderstelde nog dat de samensteller van het boek misschien uitgegaan is van kinderen die al kunnen koken. Zou er daarom chef in de titel staan? Maar ook dat kan ik niet terugvinden in het boek en dan nog...
Er horen in een kinderkookboek geen giftige paddenstoelen gebruikt te worden. Er moeten tijden bij de bereiding van een steak staan of uitleg hoe je een steak rauw, medium en dergelijk kunt bakken. Er moet uitgelegd worden hoe je kunt berekenen hoeveel lasagnebladen je nodig hebt.  Het lijkt me wel slim om te laten zien hoe je eiwit en eigeel van elkaar kunt scheiden.
Wat me verder ook  opviel is dat zelden vermeld wordt of het bakken in een koekenpan op hoog of laag vuur moet en hoe lang en waar je op moet letten zodat je kunt zien of iets gaar is of niet.


Maar genoeg gemopperd, de recepten zelf zijn wel erg origineel, je hebt echt wat lekkers en bijzonders op tafel staan als je de gerechten uit dit boek maakt. Alles wordt  zelf gemaakt tot de pizzabodems, tortilla's, mosterd en mayonaise aan toe. Er worden vrijwel alleen verse ingrediënten gebruikt, dus geen pakjes of zakjes.
De afbeeldingen bij de uitleg zijn geweldig en vaak met een vleugje humor gemaakt.  Je ziet bijvoorbeeld een stoere getatoeëerde man met een lief roze schortje voor staan te snikken boven de uien of een Chinese man met een soort karateslag het koekjesdeeg pletten.

Als het een kookboek voor volwassen was geweest of voor jongeren vanaf circa een jaar of 14 met kookervaring dan had ik niets op het boek aan te merken gehad.  Maar het is een boek is voor kinderen vanaf 8 jaar en voor die groep zal ik het niet aanraden, daarvoor is het boek niet goed genoeg gericht op een onwetend of weinig ervaren kind. Zonde, want er kan altijd beter teveel uitleg in een kookboek staan dan te weinig. Als een kind het al weet slaat het die uitleg gewoon over.

Het boek zelf is prachtig uitgevoerd, daar is enorm veel aandacht aan besteed. Wat dat betreft is het echt een aanwinst.


ISBN 9789462341456 | Hardcover | 182 pagina's | Uitgeverij Abimo | maart 2014
Vertaling Natascha Loontjens Leeftijd: vanaf 8 jaar

© Dettie, 28 maart 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer: