Eva Hauck

Toon alleen recensies op Leestafel van Eva Hauck in de categorie:
 

Kosteloze knutsels met textiel Kosteloze knutsels met textiel


Het boek 'Kosteloze knutsels voor kinderen' vond ik een schot in de roos. Met heel weinig en goedkope materialen werden de prachtigste dingen gemaakt. Bijvoorbeeld heel leuke dingen van bladeren van de bomen of gekke poppetjes. Je kon werken met klei, inkt, papier, karton, potloden, takjes. Je kon het zo gek niet bedenken of het stond er wel in.

Nu is er dit boek 'Kosteloze knutsels met textiel' en opnieuw staat er heel veel in wat je met heel weinig of geen kosten kunt maken. Deze keer wordt er 'alleen' met textiel gewerkt. Nu kun je bij textiel denken aan lapjes stof en daarmee wat maken. Maar wat in dit boek staat is meer dan met lapjes stof werken. Ik was verbaasd dat zoveel materialen kennelijk onder textiel vielen. Maar Wikipedia wist me te vertellen dat je eendimentionale textiel hebt, zoals garen en touw. En tweedimentionale textiel zoals geweven, gebreid, gevlochten of geknoopt textiel. Textiel wordt ook gebruikt als rubberversterking in fiets- en autobanden.
Waarschijnlijk is daarom ook gebruik gemaakt van fietsbanden voor een enorm fraai handtasje. Ook zijn de banden gevlochten gebruikt als zitting voor een krukje en om sieraden te maken zoals de vrolijke indianenketting die gemaakt is van heel dunne gevlochten 'fietsbandveters' met enkele kralen.
Maar ook papierkoord of raffia (dunne repen blad van de rafiapalm) is een dankbaar materiaal. Vlinders, armbanden, houders voor windlichten... er wordt van alles van gemaakt.
Wat ik erg verrassend vond is dat er gebruik is gemaakt van vaat- en huishouddoekjes. Iedereen kent ze wel, voor een paar centen koop je roze, blauwe of gele doekjes en tegenwoordig zijn er zelf doekjes met een patroontje. Het is heerlijk materiaal want het rafelt niet en je kunt er leuke vormen van knippen en die op elkaar plakken. In het boek zijn er fabeldieren van geknipt.
Ook al hebben de vaatdoekjes een stevige constructie, vilt is toch iets dichter qua structuur. Hiermee is ook veel gemaakt zoals een memoryspel, verrassingspakketjes, een kwartetspel of een wandkleed.
Natuurlijk wordt er ook gebreid en gehaakt, aan de hand van foto's en tekeningen worden de steken uitgelegd maar ook hoe je figuurtjes in kunt breien. De haakpatronen vind ik op de tekening moeilijk te begrijpen, gelukkig staat er ook een beschrijving in tekst bij die wel heel duidelijk is.

En dan heb je natuurlijk het textiel in de vorm van lapjes stof. In het boek wordt getoond welke effecten je kunt bereiken door draden uit het lapje te trekken. Hoe je een lap stof kunt bedrukken of verven. Bijzonder en erg leuk vind ik het gebruik van keukenkruiden als verfmateriaal.
Er worden poppen gemaakt van allerlei stofjes, gekke beesten, hele dorpen en een heleboel andere dingen. Persoonlijk vind ik bij het stofborduren (stramien) de Hoge gebouwen prachtig geworden. De poppen van stof zijn leuk alleen de afwerking is vreselijk. Dat is ook het enige wat me soms stoort, de afwerking...  Alle werkstukken die getoond worden zijn gemaakt door kinderen en daardoor zie je het door de vingers maar mijn vroegere handwerkjuf zou enkele dingen zeker niet accepteren en zeggen dat ik het opnieuw moest maken. Toentertijd vond ik dat niet leuk, nu ben ik blij dat ze zo was, juist de afwerking maakt vaak dat iets mooi is of een broddelwerkje.
Het verschil in getoonde werkstukken is groot, het ene ziet er  bijna professioneel uit en het ander is duidelijk een handwerkje van een kind.
Het eerste boek sprak me meer aan doordat de gebruikte materialen gevarieerder waren. Maar evengoed is dit opnieuw een erg inspirerend boek, het zorgt er voor dat je veel ideeën opdoet en dat je gelijk aan de slag kunt zonder allemaal heel dure materialen te moeten aanschaffen en het laatste is en blijft het grote pluspunt van dit en het voorgaande boek.


ISBN 9789043914420 | Paperback | 240 pagina's | Uitgeverij De Fontein | oktober 2011
Vertaald door Marion Steur Leeftijd 5-13 jaar.

© Dettie, 02 november 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer: