Arienne Bolt

Toon alleen recensies op Leestafel van Arienne Bolt in de categorie:
Arienne Bolt op internet:
 

De laatste reis van de Ballerinus De laatste reis van de Ballerinus


Een jongen woont alleen in een oude caravan aan het water. Op de dag voor zijn verjaardag loopt hij als zo vaak langs het kanaal naar huis. De zwerfhond IJs is bij hem, en hij vestigt Ravi’s aandacht op iets vreemds: daar ligt een boot in het kanaal! Verdorie! Ravi is er niet blij mee dat zijn rust verstoord wordt. Voor het eerst doet Ravi de deur van zijn huisje op slot!

Als hij wakker wordt is hij twaalf geworden, en hij heeft nog geen idee dat zijn leven compleet zal veranderen. Eerst is er het onbehagen dat iemand hem kan zien, zijn gewoonte om gewoon in zijn nakie even een bad te nemen in het kanaal, gaat niet door: hij moet een zwembroek aan. Als hij na zijn bad in de brievenbus kijkt, vindt hij zoals verwacht de jaarlijkse kaart van zijn tante, het enige familielid dat hij heeft. Ze bemoeit zich weinig met hem, al heeft ze haar enige zus, Luna, beloofd om voor Ravi te zorgen toen Luna stierf. Ravi vindt het niet erg, hij redt zich wel. Hij heeft immers de belangrijkste dingen altijd bij zich: de sterren en zichzelf...

Dit jaar heeft tante Leen iets bijgevoegd in de envelop: een abonnement voor een dierentuin. Huh? Dierentuin? Waar dan? Voor hij dat gaat uitzoeken moet hij eerst naar de stad met het pontje van Arie. Taart halen. Onderweg staat IJs ineens stil. Ravi valt over hem heen. IJs gromt, om even later vrolijk kwispelend een man te begroeten. Ravi kan roepen wat hij wil. IJs luistert niet. Doet-ie nooit, hij is tenslotte een zwerfhond, maar toch. Dan komt de man naar hem toe en stelt zich voor: ’Ik ben Sep. Kapitein van de Ballerinus.’ Op zijn schouder zit een felgroene papegaai die zich niet voorstelt, maar wel blijkt te kunnen praten. John is zijn naam. Voor Ravi het weet, is afgesproken dat hij zijn verjaardag gaat vieren bij Sep. En hij bedenkt al snel dat het eigenlijk wel gezellig zal zijn als Seps boot daar blijft. Maar alles loopt anders, want er is natuurlijk nog die dierentuin. Benno’s Zoo.

Sep ontdekt dat het eerst een circus was, dat Benno zijn dieren eigenlijk had beloofd hen weer naar huis te brengen als het circus ophield te bestaan, dat zijn tante een acrobate blijkt te zijn (ha ha, het mens is erg dik...) en nog een laatste voorstelling wil organiseren. Tot zijn schrik wordt Benno benaderd door de slager, die grof geld denkt te kunnen maken van de dieren. En zo komt het dat Ravi en Sep na de voorstelling stiekem vertrekken met in hun kielzog Oscar, het doodskopaapje, Kareltje de olifant, Babette de giraffe, Tom de ijsbeer, Mia de grizzlybeer, de lama Carmen en de flamingo Violet. En met Bo de kangoeroe, de pinguïns Ebbe en Ivo en natuurlijk de leeuw Hans. Natuurlijk gaat IJs ook mee.

De bedoeling is dat ze al deze dieren terugbrengen naar waar ze vandaan komen, maar behalve dat ze daarvoor gevaarlijke oceanen over moeten steken en de Ballerinus niet meer zo nieuw is, worden ze ook nog achtervolgd door de slager. En willen de dieren wel terug?
Dit is een erg grappig en spannend verhaal. De avonturen van Ravi en Sep spreken tot de verbeelding, hier zou zomaar een hele leuke film van te maken zijn!

Ravi is een jongen met wie je zeker bevriend zou willen zijn, hij is eerlijk en zorgzaam, zijn hart zit op de goede plek. Net als bij Sep overigens, die een bron van geheimen blijkt te zijn.
Het einde belooft een vervolg…

Arienne Bolt (1977, IJmuiden) studeerde aardrijkskunde en ontdekte bij het schrijven van haar scriptie dat ze dat schrijven wel heel erg leuk vond!
Op de binnenkant van de omslag staat een wereldkaart met daarop de reis gestippeld. En de illustraties van Linde Faas zijn erg mooi!


ISBN 9789047707752 | Hardcover | 334 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | december 2015
Leeftijd: 9+

© Marjo, 27 februari 2017


Lees de reacties op het forum en/of reageer: