Sharon Dogar

Toon alleen recensies op Leestafel van Sharon Dogar in de categorie:
Sharon Dogar op internet:

 

Golven Golven


Al jaren gaat Hal met ouders en twee zusjes naar Cornwall op vakantie, maar alles is anders nu: Charley, zijn oudere zus ligt in het ziekenhuis. Ze heeft in de vorige zomervakantie een ongeluk gehad met surfen, daar in Cornwall, en ligt nog steeds in coma. De ouders besluiten tenslotte toch te gaan, voor Hal, nu vijftien jaar oud, en zijn veel jongere zusje Sara.
Ze gaan afscheid nemen in het ziekenhuis, en vanaf dat moment krijgt ook Charley een rol in het verhaal. Haar gedachten worden schuin gedrukt. Ze hoort en voelt de aanwezigheid van mensen. Toen ze nog 'leefde' hadden zij en Hal een zeer goed contact. Misschien ligt dat ten grondslag aan het feit dat Hal steeds vaker en harder de stem van Charley in zijn hoofd hoort. Hij heeft haar gevonden na haar ongeluk, daar in Cornwall. Hij weet niet meer precies wat er allemaal gebeurd is, maar daar gaat hij deze zomer achter komen. Hij ontdekt wat Charley allemaal uitgespookt heeft; hij beleeft zelf een eerste liefde, en tenslotte ontpopt het verhaal zich nog als een thriller ook.

Op zich is het een meeslepend verhaal, maar ik vind bepaalde dingen irritant. De dialogen zijn misschien wel precies geschreven zoals ze in het echte leven gevoerd zouden worden, maar in een boek werkt dat niet. Het wordt langdradig. Te veel 'dat weet ik niet'; wat bedoel je daarmee'; ja?; misschien enz. en dan nog lange passages met romantisch geneuzel. Ik ging er hele stukken door overslaan, en dat is vast niet de bedoeling. De herhaaldelijk voorkomende zin 'er liep iemand over mijn graf', stoort mij ook.
Deze kleine ergernissen maken dat ik me ook begon te ergeren aan het telepathische contact tussen broer en zus, terwijl dat eigenlijk heel geloofwaardig wordt verteld.
De titel 'Golven' is voor meerdere uitleg vatbaar: het zijn letterlijk de golven, daar in Cornwall, waar Charley zo graag op surfte. Maar het is ook de regelmatige in- en uitademing, in stand gehouden door de apparatuur in het ziekenhuis. En het is de twijfel van Hal, die niet weet welke mensen hij kan vertrouwen.
Als er een beetje meer geschrapt was, zou ik dit boek meer gewaardeerd hebben.


ISBN 9048800021 | Hardcover | 304 pagina's | Uitgeverij Moon | maart 2009
Leeftijd: 13+

© Marjo, april 2008


Lees de reacties op het forum en/of reageer: