Johanna Spaey

Toon alleen recensies op Leestafel van Johanna Spaey in de categorie:
Johanna Spaey op internet:
  Categorie: Recensies Volwassenen

Vlucht Vlucht


Twee vrouwen kruisen elkaars leven in de Eerste Wereldoorlog.
Marieke is een meisje van zeventien, die al heel wat meegemaakt heeft: ze is ongehuwd moeder van een tweeling van twee jaar. Toen Leuven bezet werd door de Duitsers werd zij met haar ouders en kinderen door de straat gedreven, als speeltje voor de soldaten, die tenslotte de een na de ander doodschoten... Marieke ontsnapte en werd een huis binnengetrokken, terwijl haar ouders en kinderen op straat bleven liggen. Een traumatische ervaring die ze probeerde te ontvluchten door naar Nederland te gaan, te midden van vele anderen. Als ze in Oosterhout in een hotel gaat werken is daar Sibylle, de dochter des huizes. Een grotere tegenstelling is haast niet mogelijk: Marieke is jong, mooi en straalt uit dat ze van mannen houdt. Sibylle is lelijk en preuts, en de Vlaamse officier op wie zij verliefd is ziet haar niet staan. Ze heeft al meteen een hekel aan Marieke, die bij wijze van spreken met iedere man die ze tegenkomt naar bed gaat, om te vergeten wat er met haar kinderen gebeurd is. De Vlaamse officier is er een van...
Marieke is ook verliefd, terwijl de man in kwestie geen aandacht voor haar heeft: zij heeft het voorzien op de broer van Sibylle, Victor.
Marieke wordt een tijd geduld in het Oosterhoutse hotel, maar tenslotte stuurt de eigenaresse haar weg vanwege haar losbandig gedrag en ze komt in een kamp voor vluchtelingen terecht, in Nunspeet. Daar wordt ze opgevangen door een schilder en diens vrouw, en daar ontmoet ze opnieuw Victor, die nu wel voor haar valt.
Voor Marieke lijken de kansen te keren, terwijl Sibylle, zo lezen we in het tweede deel van het boek, naar het klooster gaat. Daar vindt ze ook geen rust en ze keert terug naar Leuven, zoekend naar Leon, maar eigenlijk weet ze wel dat ze hem nooit meer zal vinden.

Het zijn twee vrouwenlevens, met als achtergrond de oorlog. Natuurlijk zijn de omstandigheden van die oorlog mede bepalend voor wat er met de vrouwen gebeurt, maar je kan niet zeggen dat ze de hoofdmoot van het verhaal vormen.
Mariekes verhaal lijkt meer te gaan over vluchtelingen an sich: hoe men hen eerst als arme sloebers beschouwt, maar hoe ze later als last gezien worden.
Het verhaal van Sibylle is dat van de teleurgestelde vrouw, die haar weg moet zien te vinden.
Eigenlijk vind ik dat de achtergrond, de eerste wereldoorlog, niet veel toevoegt. Heeft Spaeij er daarom voor gekozen om het boek te laten beginnen met het verhaal van een omgekomen Duitse soldaat, en eindigen met een verhaal dat over Leon gaat?


ISBN 9044508237 | Hardcover | 160 pagina's | Uitgeverij De Geus | maart 2007

© Marjo, augustus 2007


Lees de reacties op het forum en/of reageer: