Donna Woolfolk Cross

Toon alleen recensies op Leestafel van Donna Woolfolk Cross in de categorie:
Donna Woolfolk Cross op internet:
 

Paus Johanna Paus Johanna


Op zoek gaan naar de waarheid over Paus Johanna is een onbegonnen zaak, velen met meer kennis en mogelijkheden hebben het al geprobeerd, maar de waarheid is verloren gegaan.
Niettemin, we weten wel dat er vaker vrouwen in mannenvermomming een prachtig leven hebben gehad; St- Hildegund in de twaalfde eeuw is wel de bekendste.
En waarom zouden er niet al vanaf de vroegste tijden vrouwen geweest zijn die weigerden zich door de man te laten knechten? En waarom zouden er daar geen vrouwen tussen hebben gezeten die ook nog sterk en inventief waren? En misschien ook een kwestie van je uiterlijk mee hebben.
Het verhaal van Johanna van Ingelheim zal altijd wel een vraagteken blijven, maar er is niets mis mee om te geloven dat zij echt heeft bestaan. Ook al wil de Kerk er niet aan, en doen zij alles om eventuele bewijzen te vernietigen.

Donna Woolfolk Cross heeft de taak op zich genomen om rond het personage van de vrouwelijke paus een volledig levensverhaal te schrijven. Daarvoor heeft ze vele bronnen gebruikt en veel gebeurtenissen en personages zijn historisch.
Ze beschrijft een slimme vrouw die gedreven is en zich niet op laat sluiten. Een vrouw die ook tegen haar beperkingen aanloopt, want verliefd worden dat is een valkuil die ze liever vermeden had. Ze beschrijft ook een woelige tijd, de tijd van de eerste helft van de negende eeuw, toen Europa niet bestond zoals we het nu kennen. Het was een groot gebied zonder grenzen, behalve in natuurlijke vorm: een rivier, een gebergte.
Karel de Grote had zijn enorme Rijk, dat om en nabij begon bij de grote rivieren in Nederland en zijn zuidgrens had bij de Pyreneeën, vrij goed in de hand. Hij werd gekroond door de Paus, die hij als dank een eigen staat rond Rome gaf.

In 840, na de dood van Lodewijk de Vrome, opvolger van Karel, begonnen de problemen: er ontstond een broedertwist. Politiek gezien rommelige tijden, maar ook op religieus gebied was er van alles te doen. Veel geestelijken namen het niet zo nauw met de regels. Niet alleen buitten zij het volk uit, ze trouwden ook of hadden minnaressen.
Het gekonkelfoezel op deze terreinen vormen de achtergrond van het boek, waar de hoofdpersonen natuurlijk van onbesproken gedrag zijn. Hoewel dat tenslotte toch de ondergang van onze hoofdpersoon wordt.
Paus Johanna werd ontmaskerd in 855, doordat zij een kind baarde in het openbaar.

Het is een lekker verhaal, al vind ik het in het tweede gedeelte te veel van hetzelfde. Steeds opnieuw personen die voor het ook vriendelijk en fatsoenlijk zijn, maar in het geheim net zo corrupt als de anderen, net zo belust op macht en rijkdom als tegenpool voor onze degelijke Johanna.
Wat mij bevreemdt is dat er steeds over gesproken wordt als zou Johanna Engels zijn omdat haar vader uit Engeland komt. Maar zij is geboren in Ingelheim, in Duitsland.
Met een uitgebreid nawoord sluit Donna Woolfolk Cross haar lijvige roman af. We mogen zelf bepalen wat we willen geloven. Wéten zullen we nooit.


ISBN 9789061125600 | Paperback | 479 pagina's | Karakter Uitgevers | november 2009
Vertaald uit het Engels door Peter de Rijk

© Marjo, 18 augustus 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer: