Floortje Zwigtman

Toon alleen recensies op Leestafel van Floortje Zwigtman in de categorie:
Floortje Zwigtman op internet:
 

Vlam Vlam


Eind jaren tachtig van de vorige eeuw, groeit in een fictief land, Chimeria geheten, Roxane op. Zij is de jongste dochter van de dictator en ontwikkelt zich tot een mooie jongedame, die in de ogen van haar ouders te veel vragen stelt. Ze mag studeren, vooruit, maar dan wel met een begeleidster.
Dat wordt Cookie Nin, een meisje dat in tegengestelde omstandigheden is opgegroeid, armoede en ellende kent en meer weet van de omstandigheden waarin de bevolking leeft. Maar ze weet ook welke risico’s zij loopt als ze niet voldoet aan de verwachtingen van de Dux en zijn vrouw Uxor.
Mede door haar naïviteit echter komt Roxane geregeld in de problemen, en het lukt Cookie niet altijd om haar tegen te houden. Dat komt ook door Christian, een klasgenoot. Verliefdheid is natuurlijk helemaal uit den boze, maar - zoals de lezer weet – ook krachtig.

Christian heeft met zijn oudere rebelse broer, zijn bedachtzame oudere zus en zijn jongere niet in te tomen zus een band gevormd: Datura. De ouders van Roxane, met name de moeder, probeert de toekomst naar haar hand te zetten: ze wil de band gebruiken om de jeugd te betrekken, in te lijven in de dictatuur van Chimeria. Oproerkraaiers kunnen ze niet gebruiken.
Het ‘Jeugdoffensief’ is een van haar plannen, en het is dit verhaal dat de kern van dit eerste deel vormt. In de overige delen, het worden er drie, zal er waarschijnlijk meer verteld worden over de Dam, die het andere plan is. Er wordt nu naar gehint, maar het precieze weten we er niet van. Ook de proloog stelt ons voor raadsels...

Maar het verhaal zoals dat in de flashbacks verteld wordt, nodigt uit om verder te lezen. Nee, dat zeg ik verkeerd: het dwingt een behoefte af om meer te lezen! Want dat is het enige dat je wil als dit eerste deel uit is.
Het geheel is nog intrigerender omdat naast deze verhaallijn, die eind jaren tachtig speelt, er ook een verhaal in het heden is. Roxane is op zoek naar wat er gebeurd is, ze weet blijkbaar nog steeds niet wat ‘De Gebeurtenissen’ inhielden.

Ze is in 2012 incognito, woont intussen in Amerika, maar nu de moeder van haar beste vriendin overleden is, grijpt ze de kans om Chimeria te bezoeken. Iemand heeft haar in de smiezen: er zijn anonieme telefoontjes van iemand die niets zegt. Heeft het met toen te maken? Is ze wel veilig?
Wat speelde er allemaal op dat eiland, waar contacten met het Westen of het Oosten ongewenst was?

Het verhaal zit goed in elkaar. Floortje Zwigtman weet de spanning op te roepen en te behouden door steeds van verhaallijn te wisselen, al maakt ze het er de lezer zo niet makkelijker op. Verder zijn er de toenmalige en hedendaagse elementen zoals iedere lezer die kent: onder andere Harry Potter en verwijzingen naar muziek. En: een app waarmee je de muziek kunt beluisteren die in het boek een rol speelt: een lied van Myriam West.


ISBN 9789048820597 | Hardcover | 448 pagina's | Uitgeverij Moon | oktober 2014
Leeftijd: 15+

© Marjo, 05 februari 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer: