Angie Thomas

Toon alleen recensies op Leestafel van Angie Thomas in de categorie:
Angie Thomas op internet:
 

The hate u give The hate u give


De zestienjarige Starr Carter heeft vaak het gevoel dat ze twee verschillende levens leidt. Ze woont in een armoedige buurt waar enkel mensen met een donkere huidskleur wonen. Veel mensen noemen het een “achterbuurt” of zelfs een “getto”. Er wordt drugs gedeald en bendes maken de straat onveilig. Door de dreunende muziek die ’s avonds de muren doet trillen klinken regelmatig schoten door. Het is geen prettige buurt maar het is wel de plek waar Starrs dierbaren wonen. Het is haar thuis.

De meeste andere kinderen op de school waar Starr overdag naartoe gaat, kunnen zich geen voorstelling van Starrs leven maken. Ze zijn vrijwel allemaal blank en wonen in dure huizen in buurten met mooie tuinen en spelende kinderen op straat. Zij kennen schietpartijen alleen van televisie. Zij hebben geen ouders die hun kinderen al op jonge leeftijd uitleggen wat ze moeten doen wanneer ze door de politie staande worden gehouden. Starrs ouders hopen vurig op een betere toekomst voor hun kinderen. Daarom hebben ze Starr en haar twee broers naar de dure school in de veilige wijk gestuurd, ook al kunnen ze dat nauwelijks betalen. Op deze school is Starr een aangepaste versie van zichzelf want echt zichzelf zijn durft ze er niet. Met haar huidskleur valt ze er al genoeg uit de toon, vindt ze zelf.

Op een feestje loopt ze haar goede vriend Khalil tegen het lijf. Hoewel ze elkaar al een tijdje niet hebben gezien, is de sfeer meteen als vanouds. Starr en Khalil zijn samen opgegroeid en hoeven elkaar niet dagelijks te zien om voor altijd vrienden te zijn. Wanneer Starr Khalils nieuwe schoenen bewondert, klinken er plotseling schoten. Khalil grijpt Starrs hand stevig vast en loodst haar mopperend naar zijn auto. Waarom breekt er toch altijd ruzie op feestjes uit? Onderweg naar huis wisselen ze hun gekibbel af met grapjes. Even hebben ze het over hun vriendinnetje Natasha, die werd neergeschoten toen ze alle drie nog maar tien jaar oud waren.

Het geluid van een sirene doorbreekt de gezellige cocon waarin ze zich bevinden. Nu zien ze ook het zwaailicht. Khalil zet zijn auto stil en tot Starrs schrik vraagt hij de agent waarom deze hem aangehouden heeft. Khalil zou beter moeten weten. Starr heeft geleerd altijd te doen wat de politie vraagt, geen tegenvragen te stellen en zo stil mogelijk te blijven staan. Dat is wel zo veilig. De agent reageert geïrriteerd en fouilleert Khalil ruw. Daarna sommeert hij Khalil te blijven staan terwijl hij zelf terug naar de politieauto loopt. Khalil blijft echter niet staan. Hij maakt zich zorgen om Starr en opent het portier. Op het moment dat hij vriendelijk “Gaat-ie, Starr?” zegt, belandt de eerste kogel in zijn rug. Er volgen er nog twee. Starr gilt het uit, springt uit de auto en rent naar haar vriend toe. Khalil is dood. En dan wordt Starr ineens zelf onder schot gehouden. Intens geschokt moet ze met haar handen omhoog blijven staan tot er versterking is gearriveerd.

De dood van Khalil slaat in als een bom. De politie heeft een ongewapende tiener gedood. Wéér. Starr is intens verdrietig maar ook bang. Bang voor de politie. Starr durft niemand te vertellen dat ze bij de schietpartij was. Op school moet ze vreselijke verhalen over Khalil aanhoren. Hij zou een drugsdealer zijn geweest en het er zelf naar gemaakt hebben. De politieman die Khalil heeft neergeschoten wordt door sommige media zelfs als slachtoffer neergezet. De spanning in de wijk waar Starr woont neemt toe. De bewoners willen gerechtigheid. Starr wil dat ook maar de angst verlamt haar. Durft ze het aan de ware toedracht te vertellen, ondanks de dreiging die vanuit verschillende hoeken op haar loert?

The hate u give is een echte eyeopener. De titel verwijst naar een uitspraak van de rapper Tupac. Thug Life, de titel van een van zijn albums, stond volgens hem voor The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody. En dat is precies waar dit boek over gaat. Jongeren in wijken als die van Starr groeien op in onveiligheid en armoede. Ze krijgen niet dezelfde kansen als de rijke blanke jongen in nabijgelegen wijken. Vaak sluiten de arme jongeren zich uiteindelijk bij bendes aan en/of gaan ze drugs dealen. Niet omdat ze dat willen, maar omdat alle andere kansen op geld en voedsel hen ontnomen worden. Ze worden door de maatschappij in een bepaalde hoek gedwongen, waarna ze door diezelfde maatschappij worden veroordeeld omdat ze zich in die hoek bevinden. Is dat niet vreselijk krom?

Met haar debuut The hate u give maakt schrijfster Angie Thomas, met een schrijfstijl die jongeren zal aanspreken, duidelijk hoe verkeerd de maatschappij in elkaar steekt. Hoe kan het dat huidskleur en afkomst nog altijd bepalen welke kansen mensen in het leven zullen krijgen? Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar over hen gaat dit boek niet. Het gaat om de grote groep mensen die door de rest van de maatschappij grotendeels wordt genegeerd of benadeeld. Hoewel dit verhaal zich in Amerika afspeelt, zijn er in Nederland vergelijkbare situaties. In dit aangrijpende verhaal leert Starr ons dat wij er samen voor kunnen zorgen dat er een einde aan deze ongelijkheid komt en dat maakt haar tot een heldin van deze tijd!


ISBN 9789048837175 | Paperback | 363 pagina's | Uitgeverij Moon | mei 2017
Vertaald door Jasper Mutsaers | Leeftijd: 15+

© Annemarie, 08 augustus 2017


Lees de reacties op het forum en/of reageer: