Simone van der Vlugt

Toon alleen recensies op Leestafel van Simone van der Vlugt in de categorie:
Simone van der Vlugt op internet:
 

Victorie! Victorie!


Een zestal verhalen, geschreven rond de belangrijkste periodes uit de geschiedenis van Alkmaar. Door Theo Hoogstraten en Simone van der Vlugt, twee schrijvers die hun naam al gevestigd hebben. De verhalen staan in chronologische volgorde.

Simone van der Vlugt bijt het spits af met een "Storm op komst" dat speelt in 1254. Storm, de dijken breken door maar de nederzetting Alkmaar wordt vooral bedreigd door de West-Friezen.
"Blinde woede" van Theo Hoogstraten verhaalt over de onderdrukking van het gewone volk en boeren door de hoge heren, in dit geval de graaf van Egmond.

"Victorie!" door van der Vlugt speelt in 1573. Dit verhaal legt uit wat het Alkmaars ontzet is, dat nog steeds op 9 oktober gevierd wordt: de bevrijding van de Spanjaarden.

"De schildersleerlinge" (Simone van der Vlugt) speelt in 1639: een meisje uit het volk is erg getalenteerd, en ze wil schilderen. Maar dat is niet gebruikelijk voor een vrouw in die tijd. Dat het haar gelukt is, bewijst de plaquette die aan het eind van het hoofdstuk afgedrukt is...

Nog twee verhalen van Theo Hoogstraten: "een man van eer" is het verhaal van een man die eer en geweten belangrijk vindt. Tijdens de wisseling van de macht, in plaats van de Franse overheersing (1799), komt nu die van het huis van Oranje, geholpen door de Engelsen, kost dat hem zijn leven.
En in 'de Blauwe dood" speelt de cholera de hoofdrol, aan het einde van de negentiende eeuw kostte die epidemie het leven van velen...

In alle verhalen zijn het kinderen die de grootste rol spelen, eigenwijze, ondernemende kinderen die tegen de wijze raad van de volwassenen ingaan. Zo beleven ze de avonturen waarin de feiten uit de geschiedenis verweven zijn.

Ik vond het titelverhaal het minste, maar waarschijnlijk denken jongens daar anders over. Het gaat vooral over de strijd die gevoerd moest worden. Het verhaal van de schilderes vind ik het mooist...
Wat me opvalt is dat het leven van de gewone mens in al die eeuwen eigenlijk hetzelfde lijkt! Alles speelt zich af voor de industriële revolutie, en het enige dat echt verandert zijn de heren aan wie men gehoorzaamheid verschuldigd is. En voor hen is oorlog oorlog, wie ook elkaars tegenstanders zijn! Alleen de geschiedenis in de verhalen is steeds anders. De schrijvers hebben er onderzoek naar gedaan, en er zitten kaartjes in het boek, waaraan je de ontwikkeling van de stad Alkmaar kunt volgen.
Kinderen kunnen hun hart ophalen...


ISBN 9056375881 | Hardcover | 232 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | 2004
Leeftijd: 13+

© Marjo, februari 2007


Lees de reacties op het forum en/of reageer: