Linzi Glass

Toon alleen recensies op Leestafel van Linzi Glass in de categorie:
Linzi Glass op internet:
  Categorie: Recensies 13-15jr

Ruby Rood Ruby Rood


16 juni, 1976. Mij zegt (zei) het niets, maar voor de mensen in Zuid-Afrika is het een datum om nooit te vergeten. Het begin van het einde van de onderdrukking. Of we dat einde intussen bereikt hebben?
Het was de dag dat in Soweto de rellen uitbraken, waarbij veel kinderen het leven lieten. Een van hen is Hector Pieterson, aan wie het boek opgedragen is. Het verhaal vertelt over de aanloop tot die rellen. Ruby is de dochter van vrijdenkende mensen. Haar moeder heeft een kunstgalerie in Johannesburg, en ze stelt daar vooral kunst van zwarten ten toon. Haar vader is advocaat en ook hij stelt zich ter beschikking van zwarten. In hun huis geldt niet het klassenverschil zoals dat gebruikelijk is in Zuid-Afrika. Zwarten worden er op dezelfde manier behandeld als blanken. Dat ze daardoor gevaar lopen, daar zijn ze zich erg van bewust en zo leidt Ruby noodgedwongen een dubbelleven.
Op school moet ze zich net zo gedragen als de anderen, en niets laten blijken van haar sympathieën. Ze mag bijvoorbeeld de zwarte tuinman die rondom school werkt, niet groeten...
En nooit neemt ze vrienden of vriendinnen mee naar huis. Daar heeft ze moeite mee, maar gelukkig is er de vriendschap met Julian, een jonge zwarte schilder, die onder bescherming van haar moeder staat, en bij hen in huis aan zijn schilderijen werkt. Dat hij daar ook woont als lid van het gezin, dat moet geheim blijven.
Op een dag woont ze de rugbywedstrijden bij van haar eigen school tegen een school van Zuid-Afrikaners. (Behalve de tegenstelling blank versus zwart is er ook nog die tussen Engelstaligen en Afrikaans sprekende mensen) Als ze de aanvoerder ziet is ze hals over kop verliefd. Haar verrassing is groot als het meisje dat ze na de wedstrijd leert kennen de zus van deze jongen blijkt te zijn! Ze heeft nieuwe vrienden gevonden. Maar... haar ouders willen het niet. Afrikaners zijn nog meer antizwart dan Engelstaligen.

Het verhaal van een meisje dat haar weg moet zien te vinden tussen al deze tegenstellingen ontroert. Tegen de achtergrond van de opstand van de zwarten lezen we hoe ze verscheurd wordt... voor wie moet ze kiezen? Wat blijft er eigenlijk over van wat haar ouders haar geleerd hebben over vrijheid van meningsuiting?
Een prachtig boek!


ISBN 9789048800551 | Hardcover | 255 pagina's | Uitgeverij Moon | juli 2008

© Marjo, november 2008


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Het jaar dat de zigeuners kwamen Het jaar dat de zigeuners kwamen


Het jaar dat de zigeuners kwamen


Emily is twaalf, haar zus Sarah drie jaar ouder. Zij en hun ouders wonen aan de rand van Johannesburg, meer in de natuur dan in de stad. Dat vindt Emily heerlijk, ze is meer een jongen dan een meisje. Naarmate ze ouder wordt vindt ze het eigenlijk minder leuk dat ze zo is: haar moeder geeft duidelijk de voorkeur aan haar zus, die ijverig en lief is, en zich tenminste gedraagt als een meisje. Maar haar moeder vindt zichzelf nog belangrijker dan haar gezin, haar eigen plezier staat voorop. Emily kan ook niet bij haar vader terecht, die hard werkt, en nauwelijks oog heeft voor zijn dochters. Maar in Zuid-Afrika is het bij rijkelui de gewoonte dat kinderen verzorgd worden door bedienden. In het huis zijn dan ook Lettie, en Buza, Zoeloes die ver van hun eigen familie proberen een centje bij te verdienen. Emily vindt de liefde die ze nodig heeft bij hen, vooral bij Buza, die door zijn verhalen de wereld uitlegt.
Het huwelijk van de ouders is dus niet best, en zij weten dat zelf ook. Ze kunnen zich alleen gedragen als er gasten zijn. Die zijn er vaak en veel. Maar in het jaar dat de zigeuners komen zijn er geen gasten. Ze zijn verheugd als er een gezin voorbij trekt dat onderdak zoekt met hun caravan.
Het is een rondtrekkende wildfotograaf, met zijn vrouw en twee zoons. Otis is net iets ouder dan Sarah. Hij is niet helemaal normaal, en als Sarah zich over hem ontfermt blijft hij haar volgen als een hondje. De jongere zoon is Streak, iets jonger dan Emily en naar blijkt eenzamer. Hij hunkert naar liefde. Want het gezin dat de sfeer dit jaar moet verbeteren is ook niet bepaald een modelgezin.

Emily vertelt het verhaal: doordat zij niet alles weet en ziet, ontstaat er een dreigende sfeer. Er moet wel iets akeligs gebeuren. Het is een veelbelovend debuut. Een schokkend en ontroerend verhaal dat terughoudend verteld wordt. Steeds is er de scheiding tussen twee werelden: blank en zwart; liefde en haat. Er zijn lieflijke bloemen en aandoenlijke jonge katjes, maar er is ook die grote slang, en al dat wier in het meer. Op de achtergrond is er ook nog een lijk gevonden, waardoor de spanning nog groter wordt.
Een prachtig boek, niet alleen voor de jeugd.


ISBN 9049921892 | Hardcover | 287 pagina's | Pimento | 2007

© Marjo, augustus 2008


Lees de reacties op het forum en/of reageer: