Andreas Steinhöfel

Toon alleen recensies op Leestafel van Andreas Steinhöfel in de categorie:
Andreas Steinhöfel op internet:

 

Anders Anders


Felix Winter komt op zijn verjaardag vroegtijdig uit school. Zijn vader is op dat moment het huis aan het opsieren met lichtsnoeren, zijn moeder komt net thuis na het doen van de boodschappen. Ze zijn beiden niet bedacht op de aanwezigheid van hun enige zoon, en er gebeurt iets vreselijks: zijn vader laat onverhoeds een ketting tegen zijn hoofd slingeren en zijn moeder rijdt hem aan. De jongen belandt in een coma, waar hij - heel onverwacht - na 263 dagen ontwaakt. Een tweede geboorte.

‘Ik ben bang,’ zei hij zonder Gerry aan te kijken. ‘Ik ben bang dat ik het niet red daar buiten. Hoe kan ik weten of iets goed of fout is? Als er niemand is om het aan te vragen, bedoel ik.’
‘Ach, jongen,’ Gerry had het gevoel dat er een band werd aangetrokken om zijn hart. ‘Het is niet altijd goed of fout. Soms moet je een afweging maken. Zelf beslissen.’
Felix bleef in de diepte kijken. ‘En als je je daarbij vergist?’
‘Nou, dan verander je van mening. Wie denkt verandert soms van mening. Dat is nu eenmaal zo. Af en toe moet je iets opnieuw overdenken. Vooral als ...’
‘... je nieuwe informatie hebt gekregen?’


Felix is Felix niet meer, hij is veranderd en verandert zijn naam in Anders. Hij lijdt aan amnesie – er zijn mensen in zijn omgeving die dat prima vinden! – en gedraagt zich vreemd. Hij ziet kleuren bij andere mensen en besnuffelt hen. Dat wekt aversie op. Van deze vreemde knul moeten ze niets hebben.
Zijn ouders weten evenmin hoe zij met deze nieuwe zoon moeten omgaan. Zij kampen nog met schuldgevoelens, al lijkt hun zoon hen er niet op aan te kijken. Dat is wel logisch natuurlijk: hij weet er niets meer van. Anders lijkt er niet mee te zitten, hij is onverstoorbaar. 
Drie personen zijn meer dan anderen betrokken bij de jongen: zijn lerares, zijn vriend Nisse en de oude man die hem bijles gaf in wiskunde.

Alles draait om de vraag waarom de jongen zo vroeg uit school thuis kwam, en waarom hij niet rechtstreeks naar huis is gelopen nadat hij tegen zijn juf had gezegd dat hij zich niet lekker voelde. De oplossing van dit raadsel houdt ook de jongen bezig, en dat is vreemd. Want met zijn geheugenverlies zou hij er toch niets meer van weten? Houdt hij zijn omgeving voor de gek? En waarom dan? Of komt zijn geheugen terug en verzwijgt hij dat om de een of andere reden?

Het is een wonderlijke geschiedenis, het verhaal van Felix die Anders is. De thematiek is integriteit, waarheidsvinding en vertrouwen. In het verhaal dat je in één ruk uitleest verwonder je je herhaaldelijk, omdat je als lezer evenmin weet wat de waarheid is van het verhaal. De schrijver speelt met zijn lezer, zoals hij met zijn hoofdpersoon speelt. Het zou mooi zijn als je een nieuw leven kon beginnen, als je dingen die fout zijn gegaan anders kon doen. Als je iets opnieuw overdenkt en verandering wil.

Prachtig vormgegeven boek, dat het verdient door vele lezers verslonden te worden! Het is een ideeënboek, een verhaal dat je meermalen kunt lezen zelfs al ken je de afloop.

Andreas Steinhöfel (1962 Battenberg, Duitsland) studeerde Engels, Amerikanistiek en Mediawetenschappen. Hij schrijft, naast kinderboeken, recensies over jeugdliteratuur voor de Frankfurter Algemeine Zeitung. Verder is hij werkzaam als vertaler, scenarioschrijver, radiomaker en redacteur van stripverhalen.


ISBN 9789089671790 | Hardcover | 236 pagina's | Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren | april 2016
Vertaald uit het Duits door Tjalling Bos | Illustraties door Peter Sch

© Marjo, 22 mei 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: