Monique Polak

Toon alleen recensies op Leestafel van Monique Polak in de categorie:
Monique Polak op internet:
 

Een andere wereld Een andere wereld


Onlangs zag ik een tentoonstelling van de tekeningen van Jo Spier, die werkelijk magnifiek zijn. Zo fijn getekend; het verbaast me niets dat het meisje in dit boek zich zorgen maakt over de hand van haar vader. Dat meisje is fictief, maar het verhaal is wel gebaseerd op het leven van het gezin van Jo Spier.
Hun afkomst was joods, en of je nu religieus was of niet, dat maakte niet uit: In de tweede Wereldoorlog werd iedere jood vervolgd. Dit is hun verhaal:
Lotte is veertien, als zij met haar ouders en jongere broertje op transport wordt gesteld naar Theresienstadt. Zij is een gevoelig en opmerkzaam kind, dat veel moeite heeft zich aan te passen aan de veel slechtere omstandigheden waarin ze nu moet leven. Maar wie had dat niet…
Als je het verhaal uit hebt weet je zoals ze dat zelf ook beseft, dat zij heel veel geluk heeft gehad. Ze kon het navertellen. (Dat doet de moeder van de schrijfster dus, zodat dit boek geschreven kon worden).
Maar Lotte is ook een puber, ze vindt vriendschap in een leeftijdgenootje, Hannelore, en samen kletsen ze over vroeger en over jongens.
Als een collega van haar vader een portret (staat achter in het boek afgedrukt) van haar maakt, schrikt ze.

‘Het portret dat Petr Kien  op het papier heeft gevangen is een vreemde voor me. Haar fletse gezicht is smal en gespannen. Haar kin is puntig, haar wangen zijn hol en haar haar is vlassig. Ze heeft donkere kringen onder haar ogen. Alleen de ogen zelf komen me vaag bekend voor.
‘Wat vind je van jezelf, m’n lieve Lotte?’



Het verbaast haar dus ten zeerste dat die Tsjech, Franticek, belangstelling heeft voor haar. Tot over haar oren verliefd is ze. Maar hij heeft al een vriendin. ‘Dat is dierlijk’ zegt hij.
Theresienstadt was geen echt vernietigingskamp, in de zin dat er geen ovens waren, geen gaskamers. Natuurlijk stierven er heel veel mensen, door honger en mishandeling. En vanuit Theresienstadt waren er vele transporten naar andere kampen. Lotte en haar gezin zijn steeds bang dat ze een briefje zullen vinden, waarop staat dat het hun beurt is. Het jongere broertje krijgt een briefje. Hannelore en haar moeder verdwijnen, Franticek is weg, en nog veel meer anderen.
Een mooi verhaal dat niet alleen het verhaal over de Holocaust duidelijk vertelt, maar ook en vooral laat zien hoe een meisje volwassen wordt in een vijandige omgeving, terwijl ze beheerst wordt door angst- en schuldgevoelens.

Ik weet niet of kinderen het zich zullen afvragen, maar er staat nergens vermeld hoe een Nederlands meisje communiceert met een Duits meisje, of met een Tsjech. En dat er twee korte notities over de meisjes Frank ingevoegd worden, het had niet nodig geweest.
Maar voor de hedendaagse jeugd, die lang niet de kennis heeft die volwassenen, hoop ik, wel hebben, is dit een boeiend en indringend verhaal.
Achterin staat dus het portret, en een nawoord van de schrijfster, als ook een bronvermelding.


ISBN 9789026132452 | Hardcover | 240 pagina's | Uitgeverij De Fontein | april 2012
Vertaald uit het Engels door Hanneke Majoor Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 29 mei 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer: