Inez van Loon

Toon alleen recensies op Leestafel van Inez van Loon in de categorie:
 

Street Street
Skatewise: Deel 4


Dit is alweer het vierde deel uit de serie Skatewise over de vrienden Joep, Kees, Jim, Levi, Kath en Cyril.
Er hangen donkere wolken boven hun hoofden. De loodsen waar ze hun skatepark in hadden, worden binnenkort gesloopt. Nu proberen ze er nog zoveel mogelijk naar toe te gaan. Maar de proefwerkweek komt er ook aan en met name Levi staat er niet zo goed voor. Hij krijgt bijles in wiskunde en mag niet meer zo vaak weg van zijn ouders. Zwaar balen natuurlijk want Levi doet niets liever dan met zijn vrienden nieuwe tricks uitproberen op zijn skateboard. Kath, de vriendin van Levi woont in de stad maar komt zo vaak mogelijk naar hem en zijn vrienden toe om samen te skaten.
De vriendengroep had het plan opgevat om samen op skatevakantie te gaan, want niets is leuker dan in een nieuwe plaats goede skateplekken te ontdekken. Maar tot hun stomme verbazing mogen ze dat niet! Ze zijn nog te jong! Dat is extra balen natuurlijk, maar Jim zweert dat hij er iets op zal vinden. Wel zullen ze een groot feest geven om de tijd in de loods af te sluiten. Even dreigt zelfs het gevaar dat Levi daar ook niet naar toe mag vanwege de proefwerkweek maar gelukkig zien zijn ouders wel in dat dát wel heel erg zou zijn. 

Ondertussen is Harry, de zwerver die altijd in de loods sliep, aangesteld als oppasser voor de nieuwe skateruimte die in de voormalige cacaofabriek gemaakt gaat worden. Jammer genoeg zal die pas in september klaar zijn. In de tussentijd zal Harry ergens moeten slapen, hij kan altijd terecht bij het Leger des Heils maar Harry is erg gesteld op zijn rust. De kinderen zijn gek op de lieve, mopperige Harry en hopen dat hij een eigen plek kan vinden om te wonen, het mooiste zou de woonboot vlakbij de fabriek zijn waar ook de woonboot van Cyril en haar vader ligt. Dan is Harry niet meer zo alleen.

De vrienden hebben een strak plan bedacht voor het loodsfeest en zijn heel benieuwd of Jim zijn belofte na zal komen om toch een vakantie te bedenken die wél mag en kan... En hoe staat het eigenlijk met de nieuwe skateruimte? Is de gemeente al begonnen daarmee? En waarom komen steeds die twee meiden langs? Voor Joep en Kees? Of toch niet? Ze kunnen niet eens skaten! En hoe kan het dat Jim en Cyril ineens zoveel met elkaar optrekken? En hoe moet het nu verder met Harry? En... komen ze wel goed door de proefwerkweek?

Het is opnieuw een goed verhaal waarin veel meer gebeurt dan nu gemeld is. Levi en Joep maken nog een heel spannend en griezelig avontuur mee maar weten ook de politie goed te helpen om dat avontuur tot een goed einde te brengen. Het einde van het boek is wel een beetje abrupt maar dat is niet storend, er komen vast nog meer boeken zodat we verder kunnen lezen over wat de vrienden allemaal uitspoken en wat voor (skate) avonturen ze beleven.
Ook nu staat er natuurlijk veel over skaten in dit boek. Het leuke is dat je elke keer weer wat nieuws leert daarover. Zoals ijzeren bankjes die ingesmeerd worden met het vet van waxinelichtjes zodat ze lekker glad zijn. Er blijken ook altijd ideale plekken te zijn in bijna elke stad of dorp waar je bijvoorbeeld kunt oefenen om een stuk muur als onderdeel van je skatemogelijkheden te gebruiken. Trappen, bankjes, pleinen en straten worden ook steeds beoordeeld op hun skatemogelijkheden. Het leuke is dat, zoals altijd, achterin het boek  alle gebruikte skatewoorden uitgelegd worden.

Inez van Loon weet elke keer weer een verhaal te maken waarin skaten natuurlijk de hoofdrol speelt maar daarnaast ook nog heel veel gebeurt. Het is niet 'alleen maar' skaten. Een beetje school, een beetje romantiek, veel spanning en vooral bijzondere mensen zijn de voornaamste ingrediënten die ze steeds opnieuw gebruikt maar waarmee ze toch elke keer weer een heel ander, heerlijk verhaal weet te bereiden. Knap!


ISBN 9789044816686 | Paperback | 197 pagina's | Clavis Uitgeverij | maart 2012
Leeftijd: 12+

© Dettie, 19 maart 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer: