Christine Linneweever

Toon alleen recensies op Leestafel van Christine Linneweever in de categorie:
Christine Linneweever op internet:
  Categorie: Recensies 10-12jr

Nola, met hart en ziel Nola, met hart en ziel


Nola is een Connemara pony, en dol op springen. Ze is al twee keer door haar eigenaar verkocht, en dat terwijl ze zo haar best deed! Als haar jonge berijders wat minder handig waren bij het sturen, zorgde ze er zelf wel voor dat de sprong lukte. Maar nu? Ze heeft er niet zo veel zin meer in. Als ze toch weer verkocht gaat worden, waarom zou ze haar best doen? Haar baasje moet het zelf maar doen, zij gaat niet meer helpen. Dat het ergens wel logisch is dat jonge ruiters naar een groter paard toegroeien, en dus hun pony niet meer ‘nodig’ hebben, dat is logica die niet aan Nola besteed is. Zij doet haar best en dus mag ze blijven, vindt ze.

Haar derde baasje is Floyd en Floyd heeft ook zo zijn twijfels. Zijn vader is een beroemd springruiter, zijn moeder is een kei in dressuur, wat kan hij nou? Hij is lang niet zo goed. Misschien kan hij maar beter gaan voetballen. Maar nu heeft hij wel een pony die er om bekend staat dat ze heel goed is. Floyd heeft natuurlijk geen idee hoe Nola erover denkt. Dat ze helemaal niet meer van plan is om goed te zijn, en dat hij als ruiter het werk zal moeten doen.  Deze combinatie had dus wel heel verkeerd uit kunnen vallen, maar gelukkig: het blijkt te klikken tussen de twee! En dan gaat Nola toch maar een beetje helpen.

Floyd ontmoet Arda met haar paard Aurea. Deze ontmoeting blijkt bepalend: Arda stuurt hem in de juiste richting en Aurea helpt Nola. Want er is inderdaad een bijzonder voorval nodig om echt te bewijzen dat Floyd en Nola helemaal bij elkaar horen.

‘Een bijzondere band zoals ik met Arda heb ontstaat soms vanzelf. Door wat je samen hebt meegemaakt. Omdat je bij elkaar past. Daar kun je niets aan doen. Het helpt niet om er heel hard je best voor te doen.’


In deze Gouden Paarden-serie wordt het verhaal deels verteld vanuit de beleving van het paard. Die verhalen zijn dan ook vooral voor paardenliefhebbers, want wat is er voor hen nu interessanter dan te weten te komen wat er in het hoofd van een paard omgaat?

Christine Linneweever werkt zelf met paarden en ze weet haar ervaringen heel goed om te zetten in een leuk verhaal. Tussen de regels door leer je hoe je naar een paard moet kijken, wat een bepaalde stand van de oren en andere signalen betekenen. Natuurlijk kan je een dier niet vermenselijken, en is zelfs een edel dier als het paard geen mens. Maar omgaan met een dier kan je wel degelijk leren, en daar is deze boekenserie heel nuttig bij. Spannend wordt het ook,  tegen het einde.
Het boek is onderverdeeld in korte hoofdstukjes met een titel en heel leuk: een versierde beginhoofdletter: met een paard natuurlijk!


ISBN 9789020622287 | Hardcover | 224 pagina's | Uitgeverij Kluitman | september 2015
Tekeningetjes van George Schriemer | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 11 november 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Bowi komt in opstand Bowi komt in opstand


Ik kende de Gouden Paarden-serie nog niet, maar als alle boeken zo leuk zijn als deze over Bowi, dan is het een prima serie. Wat er namelijk zo leuk aan is, is dat het grotendeels vanuit het aard zelf, Bowi dus, verteld wordt.
Bowi is een shetlandpony, zwartbont, met een bruin oog en een blauw oog. Vooral meisjes vallen meteen voor hem!

Maar Bowi is ook een pony met een eigen wil, en hij laat niet met zich sollen! Ooit stond hij met vele anderen in de wei bij de oude boer Jacobs. Maar zoals dat gaat: als mensen ouder worden zijn de dieren daar de dupe van: ze werden niet meer zo goed verzorgd. Op het laatst hadden ze nog wel water, maar niets meer te eten. Hun hoeven waren doorgegroeid, en hun vacht was een en al klit. Voor Bowi zijn vooral die hoeven een ramp: hij wil zo graag rennen en draven door de wei, alsof hij vliegt! Maar dat gaat nu niet op die ongelukkige hoeven.

Gelukkig is zijn nieuwe baas iemand die veel verstand heeft van paarden. August verzorgt hem prima, en het komt weer goed met de hoeven. Bowi is nu op Ponywereld, een attractiepark voor kinderen, waar de meeste paarden ingezet worden voor dagelijkse rondritjes met kinderen. Maar August kiest Bowi uit om mee te doen aan de show, en een meisje, Karita, neemt hem mee. Bowi vindt haar een chagrijnig kind, en inderdaad is ze helemaal niet vriendelijk.

‘Bowi, die nog nooit aan een touw met iemand had meegelopen, verstijfde. Wat wil ze? vroeg hij zich af toen Karita een ruk aan het halstertouw gaf. Moest hij nou met haar mee? Hij wilde helemaal niet weg bij de pony’s waarmee hij was opgegroeid.
Toen Bowi bleef staan waar hij stond, probeerde Karita hem mee te sleuren. Meteen werd Bowi zo boos dat hij besloot terug te trekken. Zo hard mogelijk. Hij hing helemaal achterover en was het liefst ook nog achteruitgelopen. Hij plantte zijn voorbeen stevig op de grond. Ook Karita hing met haar volle gewicht aan het touw. Op dat moment kreeg Bowi een idee...’


En wat hij verzint, dat vertel ik lekker niet!

Gelukkig heeft hij niet te veel met Karita te maken, zij zorgt voor Tam-Tam, een pony waar Bowi het ook niet goed mee kan vinden. Met August kan hij evenwel prima uit de voeten. Hij leert allerlei kunstjes, en is heel tevreden met zijn nieuwe leven.
Maar dan wordt August weggestuurd en neemt de zoon van de baas, Hugo, alles over. En dat gaat helemaal niet goed!
En helaas voor Bowi, maar er gaat nog veel meer niet goed, ook al wil de tweeling Yara en Danique hem zo graag helpen!

Hoe alles goed kwam lees je in dit leuke paardenboek, dat ook nog wel over andere dingetjes gaat, maar toch vooral over de paardenwereld.
Doordat de pony’s onderling praten over wat er met hen gebeurt, hoeven er geen lange uitweidingen met uitleg gegeven te worden, en dat werkt uitstekend. Bovendien wisselt dat leuk af met het verhaal van de menselijke personages.


ISBN 9789020622270 | Hardcover | 224 pagina's | Uitgeverij Kluitman | september 2014
Vanaf 10 jaar

© Marjo, 24 november 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer: